X
Julkaistu: 01.02.2024

Lujabetonin ja Nordexin yhteishanke betonitornien valmistuksesta voitti Suomen Tuulivoimayhdistyksen Vuoden Tuulivoimateko -yleisöäänestyksen

Lujabetoni Oy:n ja Nordex Finland Oy:n yhteishanke betoniin perustuvien hybriditornien kotimaisen valmistuksen aloittamisesta on voittanut Suomen Tuulivoimayhdistyksen Tuulivoimateko 2023 -yleisöäänestyksen Oulun Wind Finland -seminaarissa 1.2.2024.

Lujabetoni valmistaa Kärsämäellä sijaitsevalla tuulivoimatehtaallaan 168 metriä korkeiden betoni-teräs -hybriditornien betonielementit Nordex Finlandille, jonka suunnittelemia tuulivoimaloita pystytetään Karahkan tuulipuistoon Oulaisiin. Nordex Finland kuuluu yhteen maailman suurimmista tuulivoimaloiden valmistajista, kansainväliseen Nordex Groupiin.

Merkittävänä läpimurtona ja uutena, tuulivoimalatornien rakentamisen merkittävänä kehitysloikkana, on kyky rakentaa torneista entistäkin korkeampia. Hybriditornit mahdollistavat tuulivoimaloiden terästorneja korkeamman napakorkeuden, jolla parempien tuuliolosuhteiden kautta saavutetaan korkeampi vuosituotto, matalammat tuotantokustannukset, parempi kilpailukyky sekä viime kädessä myönteinen vaikutus koko sähköntuotantojärjestelmälle.

Koska noin 2/3 hybriditornista on tehty betonista, tuulivoimaloiden kotimaisuusaste nousee huomattavasti. Valmistus myös työllistää merkittävästi kotimaassa ja korvaa laajasti tuontia, mikä on ollut pitkään koko tuulivoima-alan strategisena tavoitteena.

Lujabetonin työtilanteeseen hanke on vaikuttanut erittäin positiivisesti. Kärsämäen tehtaalle Nordexin 25 tuulivoimalan Karahka-hankkeen hybriditornien betonielementtien valmistus tuo yli 100 henkilötyövuotta. Sopimus mahdollisti myös Kärsämäen tehtaan merkittävän, lähes 10 miljoonaan nousevan kokonaisinvestoinnin, jonka kotimaisuusaste oli yli 80 %. Tuotanto on sujunut hyvin arktisesta pohjoisesta talvesta huolimatta.

– Olemme erittäin kiitollisia ja iloisia saadessamme tämän yleisöäänitunnustuksen, Lujabetonin yksikönjohtaja Tuomo Eilola sanoo ja uskoo yleisöäänestyksen voittoon vaikuttaneen juuri tuulivoimahankkeen kotimaisuuden ja työllistävän vaikutuksen vaikeassa taloudellisessa suhdanteessa.

Tuulivoimalatornien elementtien tuotanto on Lujabetonille hyvin kiinnostava ja merkittävä aluevaltaus.

– Tuulivoimarakentaminen edistää omia kestävän kehityksen tavoitteitamme ja sen avulla olemme vankasti mukana tuomassa vihreän siirtymän ratkaisuja Suomeen. Pyrimme jatkossakin olemaan edelläkävijä kestävien ja innovatiivisten ratkaisujen tarjoajana alalla, sanoo Lujabetonin toimitusjohtaja Mikko Isotalo.

Yhteystiedot, Lujabetoni Oy
Toimitusjohtaja Mikko Isotalo, mikko.isotalo@luja.fi, p. 044 585 2305
Yksikönjohtaja Tuomo Eilola, tuomo.eilola@luja.fi, p. 044 585 2407

Kuvat: Lujabetonin Kärsämäen tuulivoimaelementtitehdas talvisissa valmistusoloissa

Julkaistu: 06.06.2024

Luja-yhtiöt tukee Itämeren suojelua

Luja-yhtiöt liittyi John Nurmisen Säätiön tukijaksi vuonna 2023. – Tämä yhteistyö on meille hyvin tärkeä, sillä se tukee säätiön arvokasta työtä Itämeren suojelemiseksi ja sen tulevaisuuden turvaamiseksi. Itämeren hyvinvointi on meille kaikille tärkeää, ja haluamme omalta osaltamme olla mukana varmistamassa sen säilymisen myös tuleville sukupolville, sanoo yksi Luja-yhtiöiden omistajista ja Luja-yhtiöiden hallituksen jäsen Mirja Vainikainen.

Lue lisää
Lisää uutisia