X
Julkaistu: 19.12.2022

Lujatalo on valittu Vaasan Teeriniemen päiväkodin rakentajaksi

Yhteistoiminnallisella KVR-mallilla rakennettavassa päiväkotihankkeessa Lujatalo huolehtii myös hankkeen suunnittelusta. Kaksikerroksisen päiväkotirakennuksen rakennustyöt ovat alkaneet ja se otetaan käyttöön alkuvuodesta 2024. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 8,7 miljoonaa euroa.

Hanke rakennetaan yhteistoiminnallisella KVR-mallilla, joka Lujatalon työpäällikkö Juha Sainion mukaan on mitä erinomaisin hankkeissa, joissa tilojen käyttäjä tietää, mitä uudelta rakennukselta vaaditaan. – On rakentajan puolelta palkitsevaa, että pääsemme jo hankkeen kehitysvaiheessa yhdessä tilaajan ja käyttäjän kanssa suunnittelemaan hankkeen toteutusta.

Varhaiskasvatuksen henkilökunta on ollut myös mukana uuden päiväkodin suunnittelussa hankkeen eri vaiheissa. – Mielipiteitä ja ehdotuksia on kysytty esimerkiksi ryhmätiloihin, yhteisiin tiloihin ja saliin sekä pihaan liittyen. Myös lapsia otetaan mukaan suunnitteluun vähän myöhemmässä vaiheessa, kertoo Teeriniemen päiväkodin päiväkodinjohtaja Virpi Lähteenmäki.

Päiväkoti rakentuu nykyisen päiväkodin viereiselle tontille. Uuteen, suomenkieliseen päiväkotiin tulee yhteensä kahdeksan ryhmää 0–6-vuotialle lapsille. Keskeisen sijainnin ansiosta päiväkodista toivoaan syntyvän kaupunginosan sydän, joka on avoin myös sen muille asukkaille.

Teeriniemen nykyinen, 1980-luvulla rakennettu päiväkotirakennus vaatisi lähivuosina mittavan peruskorjauksen, joten vanha rakennus puretaan. Nykyinen päiväkotirakennus on käytössä siihen saakka, kunnes uusi rakennus on valmis.

– Rakennuksesta tulee valoisa ja avara ja sen toivotaan täyttävän kuntalaisten toiveet yhteisistä tiloista, joissa voi kokoontua ja jotka ovat lähellä asukkaita, Lujatalon työpäällikkö Juha Sainio sanoo.

Sisätiloissa rakennuksen sydämenä toimii aula ja porrastila, jota voi käyttää katsomona ja näyttämönä. Portaan alle voi kehittää inspiroivan leikkiluolan ja kauppaleikkipaikan. Toiseen kerrokseen pääsee myös pihalta katettua, säältä suojattua portaikkoa pitkin. Rakennuksessa on myös hissi. Päiväkodin sähköntarpeesta iso osa tuotetaan kohteeseen rakennettavan aurinkolämpöjärjestelmän avulla.

Työmaalla käytetään päästötöntä tuulisähköä sekä tarvittaessa rakennusvaiheen lämmityksessä Neste MY uusiutuvaa polttoöljyä tai ekokaukolämpöä. Työmaalla kiinnitetään erityistä huomiota lajitteluun ja kierrätykseen. Tavoitteena on 75 %:n lajitteluaste, mikä tarkoittaa, että lähes kaikki työmaalla syntyvä jäte joko kierrätetään tai hyötykäytetään.

– Näillä toimilla tavoittelemme työmaatoimintamme osalta lähes päästötöntä työmaata sekä varmistamme, että toiminnastamme syntyvän hukan jatkokäyttö on ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittavaa, toteaa Juha Sainio innostuneena.

Hanke työllistää noin 20–25 henkilöä ja hankkeen rakentaminen tullaan suorittamaan pääosin Lujatalon oman henkilöstön voimin. Päiväkodin on määrä valmistua tammikuussa 2024.

Lisätiedot:
Lujatalo Oy, työpäällikkö Juha Sainio, juha.sainio@luja.fi, p. 044 585 2988

Havainnekuvat hankkeesta: Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy

Julkaistu: 26.06.2024

Lujabetonin ja YBT:n omistama betonielementtiyritys Prefabmästarna Sverige AB on tehnyt merkittävän yrityskaupan – Laajentaa kapasiteettiaan tulevia Pohjois-Ruotsin teollisuushankkeita varten

Vihreän siirtymän teollisuusinvestointien myötä Prefabmästarna Sverige AB näkee betonielementtimarkkinoiden kasvavan Pohjois-Ruotsissa. Vastatakseen kasvaviin tarpeisiin yritys on jatkuvasti kehittänyt olemassa olevaa elementtiliiketoimintaansa Öjebynissä ja vahvistaakseen edelleen asemaansa yhtiö on hankkinut 100 % Norsjö Betong AB:n osakkeista yrityskaupalla 25.6.2024. Prefabmästarna Sverigen liikevaihto oli noin 26 M€ vuonna 2023 ja Norsjö Betongin liikevaihto noin 6 M€.

Lue lisää
Julkaistu: 06.06.2024

Luja-yhtiöt tukee Itämeren suojelua

Luja-yhtiöt liittyi John Nurmisen Säätiön tukijaksi vuonna 2023. – Tämä yhteistyö on meille hyvin tärkeä, sillä se tukee säätiön arvokasta työtä Itämeren suojelemiseksi ja sen tulevaisuuden turvaamiseksi. Itämeren hyvinvointi on meille kaikille tärkeää, ja haluamme omalta osaltamme olla mukana varmistamassa sen säilymisen myös tuleville sukupolville, sanoo yksi Luja-yhtiöiden omistajista ja Luja-yhtiöiden hallituksen jäsen Mirja Vainikainen.

Lue lisää
Lisää uutisia