X
Julkaistu: 17.11.2022

Lujabetonille hyvin merkittävä päänavaus tuulivoimaliiketoimintaan – aloittaa betonitornien valmistuksen

Lujabetoni on solminut jättisopimuksen Nordex Finland Oy:n kanssa, joka kuuluu yhteen maailman suurimmista tuulivoimaturbiineiden valmistajista, kansainväliseen Nordex Groupiin. Sopimuksella Lujabetoni toimittaa betonielementit 26 tuulivoimalan torneihin Nordex Finlandin rakentamiin tuulipuistoihin Suomessa. Hankkeet tuovat jopa 100 uutta työpaikkaa Lujabetonin Kärsämäen tehtaalle.

– Näemme tuulivoimaliiketoiminnassa suuren potentiaalin ja haluamme olla mukana lisäämässä tuulivoimaa Suomeen. Nordex yhtenä maailman johtavista toimijoista on juuri sellainen toimija, jota olemme hakeneet asiakkaaksemme ja olemme erittäin tyytyväisiä, että Nordex valitsi Lujabetonin valmistuskumppanikseen, sanoo Lujabetonin toimitusjohtaja Mikko Isotalo.

Tuulivoima uusiutuvana energianlähteenä tukee Lujabetonin vastuullisuuspolitiikkaa ja tuulivoimayhteistyön kautta yritys pääsee edistämään omia kestävän kehityksen tavoitteitaan. Myös vauhdilla muuttunut maailmantilanne sekä energiapula ohjaavat nyt energiantuotantoa uusiutuvien energialähteiden suuntaan.

Nyt solmittu historiallinen sopimus tuo jätti-investoinnin Lujabetonin Kärsämäen tehtaalle, jota laajennetaan merkittävästi. Tehdasalueelle tehdään uusi iso tehdasrakennus, joka mahdollistaa kyseisten tuotteiden valmistamisen ja varastoimisen. Lisäksi uutta, hyvin kantavaa varastoaluetta, tarvitaan lähes neljä hehtaaria.

– Vaatimustaso tuulivoimaelementtien valmistuksessa on korkea ja aikataulu tiukka. Lujabetonin laaja osaaminen takaa näiden korkealujuuksisten betonielementtien vaativan valmistuksen, kertoo Lujabetonin yksikönjohtaja Tuomo Eilola.

Rakennettavat tornit ovat Nordexin teknologiaa ja ovat hybridirakenteisia betoni-terästorneja, napakorkeudeltaan 168 metriä. Yhdessä tuulivoimalatornissa on 27 betonielementtiä, joiden koko vaihtelee, suurimpien ollessa 5,5 metriä x 20 metriä ja painon ollessa jopa 60 tonnia.
– Elementtien valmistus alkaa heti tehdasinvestoinnin valmistuttua kesällä 2023 ja ensimmäisen tuulivoimatornin elementtien toimitus on loppukesästä 2023. Seuraavien tornielementtien toimitukset alkavat keväällä 2024, kertoo Eilola aikataulusta. – Tehdasinvestointi on jo täydessä käynnissä, jatkaa Eilola.

 Tuomo Eilola kertoo tuulivoimarakentamisen olevan voimakkaasti kehittyvä markkina. – Uusien voimaloiden tehojen ja tuotto-odotusten kasvaessa myös vaatimukset korkeammille torneille kasvavat. Hybridirakenteena rakennettavien korkeiden tornien uskotaan yleistyvän ja Nordexin teknologia on näissä torneissa erittäin kilpailukykyistä. Pohjois-Pohjanmaa on sijainniltaan ideaalinen betonitornien valmistuspaikka ja uskomme valmistusyhteistyön jatkuvan pitkään Nordexin kanssa.

 – Kotimaisuusaste voimalarakentamisessa nousee huomattavasti, kun pääosa tornista voidaan valmistaa Suomessa. Nyt solmitulla sopimuksella on siis myös suuri kansantaloudellinen merkitys, Eilola painottaa. Tätä alleviivaa merkittävä uusien työpaikkojen määrä, joka on jopa 100 uutta positiota.

Nordex-konsernilla, johon Nordex Finland Oy kuuluu, on yli 35 vuoden kokemus tuulivoimaliiketoiminnassa. 9000 työntekijää työllistävä yritys on yksi maailman suurimmista maaturbiinien kehityksessä, valmistuksessa, projektinhallinnassa sekä huollossa. Nordex on valmistanut globaalisti jo yli 2000 betonitornia.

– Olemme erittäin innoissamme voidessamme tuoda hyväksi todettu betonitorniteknologiamme myös Suomen tuulivoimamarkkinoille. Uuden tornirakenteen ansiosta Delta4000-voimalamme voi saavuttaa luotettavasti korkeudet, jollaisia ei ole ennen nähty. Tämä on avaintekijä Suomen metsäisessä maastossa, jossa tuulivoimaloiden korkeus on kriittinen menestystekijä. Olemme iloisia voidessamme tehdä yhteistyötä Lujabetonin kanssa, jolla on 70 vuoden kokemus ja vahva osaaminen vaativasta betonielementtivalmistuksesta, kommentoi Javier Alvarez Yoldi, Nordex-konsernin globaalin betonitorniliiketoiminnan johtaja

Tuulivoimayhdistyksen tietoihin perustuen tuulivoimarakentaminen on Suomessa nyt kiivaampaa kuin koskaan aiemmin ja tuulivoimaloita nousee ennätystahtia. Tällä hetkellä valmiina ja rakenteilla olevien hankkeiden määrä saavuttaa 5.000:n megawatin huipputehon rajapyykin, mutta kasvunvaraa maatuulivoimassa on hanketietojen perusteella jopa 45.000 MW:n huipputehoon ja tuhansiin uusiin tuuliturbiineihin.

Press release_ENGLISH

Yhteystiedot:
Lujabetoni Oy
Toimitusjohtaja Mikko Isotalo, mikko.isotalo@luja.fi, p. +358 44 585 2305
Yksikönjohtaja Tuomo Eilola, tuomo.eilola@luja.fi, p. +358 44 585 2407

Nordex
Javier Alvarez Yoldi, VP Concrete Towers, p. +34 64 759 1115

Kuvat: Nordex Group: https://luja.emmi.fi/l/LXfjLvZ9c52V

Lisätietoa tuulivoimasta: https://tuulivoimayhdistys.fi

Julkaistu: 26.06.2024

Lujabetonin ja YBT:n omistama betonielementtiyritys Prefabmästarna Sverige AB on tehnyt merkittävän yrityskaupan – Laajentaa kapasiteettiaan tulevia Pohjois-Ruotsin teollisuushankkeita varten

Vihreän siirtymän teollisuusinvestointien myötä Prefabmästarna Sverige AB näkee betonielementtimarkkinoiden kasvavan Pohjois-Ruotsissa. Vastatakseen kasvaviin tarpeisiin yritys on jatkuvasti kehittänyt olemassa olevaa elementtiliiketoimintaansa Öjebynissä ja vahvistaakseen edelleen asemaansa yhtiö on hankkinut 100 % Norsjö Betong AB:n osakkeista yrityskaupalla 25.6.2024. Prefabmästarna Sverigen liikevaihto oli noin 26 M€ vuonna 2023 ja Norsjö Betongin liikevaihto noin 6 M€.

Lue lisää
Julkaistu: 06.06.2024

Luja-yhtiöt tukee Itämeren suojelua

Luja-yhtiöt liittyi John Nurmisen Säätiön tukijaksi vuonna 2023. – Tämä yhteistyö on meille hyvin tärkeä, sillä se tukee säätiön arvokasta työtä Itämeren suojelemiseksi ja sen tulevaisuuden turvaamiseksi. Itämeren hyvinvointi on meille kaikille tärkeää, ja haluamme omalta osaltamme olla mukana varmistamassa sen säilymisen myös tuleville sukupolville, sanoo yksi Luja-yhtiöiden omistajista ja Luja-yhtiöiden hallituksen jäsen Mirja Vainikainen.

Lue lisää
Lisää uutisia