X
Julkaistu: 09.11.2022

Lujabetoni palkittiin betoniteollisuudelle suunnatussa haastekilpailussa, jonka tavoitteena oli löytää keinoja pienentää betonin valmistuksen hiilidioksidipäästöjä, etsiä keinoja uudelleenkäyttää purkuvillaa sekä luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Lujabetonin voittoisa innovaatio oli vettäläpäisevä ja kuituvahvistettu läpivärjätty betoni, joka on tarkoitettu kestäväksi ratkaisuksi taajama-alueiden hulevesien hallintaan.

Innovaatiohaastekilpailun järjestävänä tahona oli Helsingin kaupungin kiertotalousklusteri. Haastekilpailussa haettiin innovatiivisia ratkaisuja betonirakentamisen hiilijalanjäljen pienentämiseksi ja purkuvillan uusiokäytön lisäämiseksi, sillä rakennusten eristeenä käytettävälle mineraalivilla on todellista ongelmajätettä, eikä sille löydy vielä juurikaan uusiokäytön mahdollisuuksia. Mineraalivillaa päätyy kaatopaikoille pelkästään Suomessa jopa 20 000 tonnia vuodessa.

Lujabetonin voittoisa innovaatio on vettäläpäisevä ja kuituvahvistettu läpivärjätty betoni, joka on tarkoitettu kestäväksi ratkaisuksi taajama-alueiden hulevesien hallintaan. Läpivärjätty vettäläpäisevä betoni on suunniteltu erityisesti kaupunkien pyöräteiden kestäväksi ja huomiovärinsä pitäväksi pinnaksi.

– Oikeanlaisen reseptin löytäminen oli haasteellista, kun haimme tasapainoa betonin lujuuden ja hyvien vedenläpäisyominaisuuksien välillä. Lisäksi tuotteen tuli olla käytettävyydeltään huippuluokkaa. Lukuisien dokumentoitujen kokeiden ja testausten kautta toimiva resepti lopulta löydettiin ja vettäläpäisevää betonia voidaan luotettavasti valmistaa villajauheella täydennettynä, sanoo kehityspäällikkö Tuomo Kovanen Lujabetonilta.

Seuraavaksi tuotetta on tarkoitus testata pilottikohteessa yhdessä Helsingin kaupungin kanssa. Pilotointi kenttäolosuhteissa antaa käytännön varmuuden muun muassa ratkaisun pakkasenkestävyyden osalta.

Helsingin kaupungin kiertotalousklusteri järjesti innovaatiohaasteen yhteistyössä EU-rahoitteisen WOOL2LOOP-hankkeen, Green Building Council Finlandin, Ytekin ja Verona Growthin kanssa.

Lisätiedot
Lujabetoni Oy, kehityspäällikkö Tuomo Kovanen, tuomo.kovanen@luja.fi, p. 044 585 2206

Julkaistu: 06.06.2024

Luja-yhtiöt tukee Itämeren suojelua

Luja-yhtiöt liittyi John Nurmisen Säätiön tukijaksi vuonna 2023. – Tämä yhteistyö on meille hyvin tärkeä, sillä se tukee säätiön arvokasta työtä Itämeren suojelemiseksi ja sen tulevaisuuden turvaamiseksi. Itämeren hyvinvointi on meille kaikille tärkeää, ja haluamme omalta osaltamme olla mukana varmistamassa sen säilymisen myös tuleville sukupolville, sanoo yksi Luja-yhtiöiden omistajista ja Luja-yhtiöiden hallituksen jäsen Mirja Vainikainen.

Lue lisää
Lisää uutisia