X
Julkaistu: 17.10.2022

Lujabetonin tehtaalle ensimmäisenä Suomessa vähähiilisen betonin valmistuksen sertifikaatti

Lujabetoni Oy:n Helsingin tehdas on ensimmäinen betonitehdas, jolle Kiwa Inspecta Sertifiointi Oy on myöntänyt Vähähiilisen betonin valmistuksen sertifikaatin.

BY-Vähähiilisyysluokitus on vapaaehtoinen, kansallinen menetelmä betonin hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Luokituksen tarkoituksena on luoda alalle tuotemerkeistä riippumaton yhtenäinen tapa kuvata erilaisia vähähiilisiä betonilaatuja. Helsingin tehtaan saama sertifikaatti oikeuttaa Lujabetonin nyt virallisesti tarjoamaan ja toimittamaan asiakkaille vähähiilibetonia, jonka luokitus on yhteisesti sovittu.

– Betoniyhdistyksen vähähiilisertifikaatti on käytännössä paras menetelmä selkeyttämään alan toimintatapoja, siksi halusimme olla heti tukemassa ja ohjaamassa alaa kyseiseen suuntaan. Samalla olemme todenneet, että kyseinen menetelmä ja sertifikaatti ovat käytännössä paras tapa osoittaa toimintamme taso, kertoo kehityspäällikkö Tuomo Kovanen Lujabetonilta.

Alkutarkastuksen lisäksi Kiwa Inspecta sertifiointi tarkastaa jatkossa kahdesti vuodessa tehtaan toiminnan. – Tarkastuksien yhteydessä osoitamme toimintamme olevan vähähiilisertifikaatin myöntämisen ehtojen mukaista, sanoo Tuomo Kovanen.

BY-Vähähiilisyysluokituksella on saatu alalle yhteiset pelisäännöt, jolloin eri toimijoiden vertailu tulee yhtenäisemmäksi ja mahdolliseksi. Sertifiointimenettelyn ansioista tilaaja ja rakentaja tietävät tarkalleen, millaista betonia kohteeseen toimitetaan ympäristö huomioiden. Tilaaja voi asettaa kohde- tai rakennekohtaisesti betonille vähähiilisyysluokan ja betonin toimittaja voidaan kilpailuttaa normaaliin tapaan. Menetelmän avulla tilaaja voi valita rakenteeseen vähähiilisemmän betonin ilman, että kilpailua rajoitetaan.

– Vähähiilibetonien käyttäminen vaatii niin toimittajilta kuin työmailta uuden opettelua. Kannatamme hallituin askelin siirtymistä kohti vähähiilisiä betoneita, Kovanen opastaa.

 Seuraavana askeleena Lujabetonin Oulun valmisbetonitehtaalla pidettiin alkutarkastus 7.10.2022 ja kyseinen vähähiilisen betonin valmistuksen sertifikaatti tulee myös Oulun tehtaalle. Lujabetoni tulee hakemaan vähähiilisen betonin valmistuksen sertifikaattia useimmille valmisbetonitehtailleen lähiaikoina.

Yhteystiedot, Lujabetoni Oy
kehityspäällikkö Tuomo Kovanen, tuomo.kovanen@luja.fi, p. 044 585 2206

Lisää tietoa BY-Vähähiilisyysluokituksesta: https://vahahiilinenbetoni.fi/

Julkaistu: 17.11.2022

Lujabetonille hyvin merkittävä päänavaus tuulivoimaliiketoimintaan – aloittaa betonitornien valmistuksen

Lujabetoni on solminut jättisopimuksen Nordex Finland Oy:n kanssa, joka kuuluu yhteen maailman suurimmista tuulivoimaturbiineiden valmistajista, kansainväliseen Nordex Groupiin. Sopimuksella Lujabetoni toimittaa betonielementit 26 tuulivoimalan torneihin Nordex Finlandin rakentamiin tuulipuistoihin Suomessa. Hankkeet tuovat jopa 100 uutta työpaikkaa Lujabetonin Kärsämäen tehtaalle.

Lue lisää
Julkaistu: 09.11.2022

Lujabetoni palkittiin betoniteollisuudelle suunnatussa haastekilpailussa, jonka tavoitteena oli löytää keinoja pienentää betonin valmistuksen hiilidioksidipäästöjä, etsiä keinoja uudelleenkäyttää purkuvillaa sekä luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Lue lisää
Lisää uutisia