X
Julkaistu: 18.08.2022

Lujatalo rakentaa Vaalan suljetun miesvankilan – uusi vankilakonsepti tähtää uusintarikollisuuden vähentämiseen

Lujatalo on valittu Senaatti-kiinteistöjen käynnistämän Vaalan uuden vankilan rakentajaksi. Vankilarakentaminen on erikoisrakentamista, johon Lujatalolla on kompetenssia, kun samaan aikaan Vaalan vankilahankkeen kanssa Lujatalolla on käynnissä Vantaan vankilan lisärakennushanke.

Lujatalo vastaa rakennusurakoinnista ja toimii päätoteuttajana Vaalaan rakennettavassa modernissa satapaikkaisessa miesten suljetussa vankilassa. Hankkeen rakentamisen kokonaiskustannusarvio on 44 miljoonaa euroa. Hankkeen rakennustyöt alkavat elokuussa.

Vankilan suunnittelu perustuu uudistettuun vankilakonseptiin, joka on Rikosseuraamuslaitoksen strategisiin tavoitteisiin perustuva toiminta- ja toimitilamalli. Sen tavoitteena on vähentää uusintarikollisuutta.

Uuden vankilan myötä Vaalan vankilan henkilöstölle ja vangeille saadaan nykyaikaiset, turvalliset ja terveelliset toimitilat. Vaalan vankilan valmistumisen jälkeen vankilatoiminta siirtyy kokonaisuudessaan Pelson vankilasta Vaalan vankilaan.

– Turvallisuus- ja salassapitovelvoitteiden vuoksi vankilarakentaminen vaatii tarjous- ja rakentamisvaiheissa erityistä osaamista. Myös hankintatoimessa on varattava aikaa turvaselvityksiin, kertoo Lujatalon aluejohtaja Jukka Harjunpää.

– Vaalan vankilahanke on tärkeä hanke Lujatalolle ja meille Pohjois-Suomen yksikölle erittäin merkittävä jo kokonsa puolesta. Myös työllistävä vaikutus on suuri sekä meille että vankilan valmistuttua Vaalan kunnalle, Harjunpää lisää.

Lujatalolla on samanaikaisesti käynnissä toinenkin vankilarakentamisen hanke Senaatti-kiinteistöille, allianssimallina toteutettava Vantaan vankilan lisärakennus. Rakennus on 160‐paikkainen lisärakennus, jossa tutkintavangeille määrätyt pakkokeinolain yhteydenpitorajoituksien toteuttaminen voidaan turvata. Kooltaan lisärakennushanke on noin 12 000 brm2 ja hinta-arvio on noin 56 miljoonaa euroa.

– Muurien sisään ja toimivan vankilan yhteyteen rakennettaessa suunnittelu- ja rakentamisjärjestykseen vaatii eritystä huomiota, sanoo tuotantojohtaja Marko Saloranta Lujatalolta. Vantaan vankilan rakentaminen on aloitettu ja sen on määrä valmistua syksyllä 2024.

Lisätiedot: Lujatalo Oy
Jukka Harjunpää, aluejohtaja, jukka.harjunpaa@luja.fi, p. 044 585 2067
Marko Saloranta, tuotantojohtaja, marko.saloranta@luja.fi, p. 044 585 2871

Kuva: Vaalan vankilan havainnekuva, Sweco Architects Oy

Lisää uutisia