X
Julkaistu: 28.04.2022

Lujatalo ja Sweco toteuttavat Premicon edustamalle kiinteistörahastolle Suomen ensimmäisen BREEAM-sertifioidun asuinkerrostalon Espoon Finnooseen

Asunto Oy Espoon Zeniitti on saanut ensimmäisenä suomalaisena asuinkerrostalona suunnitteluvaiheen BREEAM-ympäristösertifikaatin Very Good-tasoisena. Hankkeen rakennuttajakonsulttina toimii Premico Consulting, Morgan Stanley Real Estate Investingin (MSREI) lukuun, joka on Morgan Stanleyn kansainvälinen kiinteistösijoitusyksikkö. Premico on myös vastannut sertifikaattijärjestelmän luomisesta hankkeelle.

Lujatalon urakoima vuokra-asuntokohde käsittää yhden kerrostalon, eli 57 huoneistoa merellisessä Espoon Finnoossa erinomaisilla kulkuyhteyksillä. Asunnoista suurin osa ovat yksiöitä ja kaksioita ja joukossa on myös perheasuntoja. Asuntojen keskipinta-ala on noin 41 neliömetriä. Erityispiirteenä jokaisessa asunnossa on etätyöskentelylle varattu työpiste. Kohde on muuttovalmis syyskuussa 2022.

”Tämä hanke on Lujatalon ensimmäinen ulkomaiselle asuntokohteisiin erikoistuneelle instituutiosijoittajalle tekemä ja merkittävä päänavaus myös arvostetun BREEAM-luokituksen suhteen. Uskomme, että tulevaisuudessa ulkomaiset sijoitusyhtiöt tulevat asuntomarkkinaan kirittämään kilpailua ja innostamaan kohti laadukkaita ympäristölaatukriteerejä. Hanke tukee Lujatalon strategisia tavoitteita kestävän rakentamisen kehittämisessä ja olemme siitä hyvin mielissämme. Olemme myös iloisia hyvästä yhteistyöstä Premicon kanssa sekä heidän sitoutumisestaan ja kyvystään hakea entistä kestävämpiä rakentamisen ratkaisuja yhdessä rakentajan kanssa ”, sanoo Lujatalon Uudenmaan toimialajohtaja Tero Saanisto.

BREEAM-luokitus on yksi käytetyimmistä rakentamisen ympäristöluokitusjärjestelmistä ja vastuullisuuden arviointimenetelmistä Euroopassa. Sertifikaatin saanut kiinteistö täyttää tietyt kestävän kehityksen mukaiselle kiinteistölle asetetut kriteerit ja kiinteistö on käynyt läpi ulkopuolisen auditoinnin.

”Premicolla nähdään, että asuinrakennusten sertifiointi tunnetulla ja laajasti hyväksytyllä ympäristöjärjestelmällä antaa uskottavan pohjan aidolle ympäristöystävälliselle rakennuttamiselle sekä kiinteistön omistamiselle. Tätä kautta uskomme myös rahoitusmarkkinoiden tarjoavan käyttöömme edullisempaa vihreää rahoitusta”, toteaa Premicon hankejohtaja Markku Kainulainen.

Sweco suoritti kohteen ympäristökonsultoinnin ja -arvioinnin, sisältäen muun muassa hiilijalanjälkilaskennan, elinkaarikustannusvertailuja ja päivänvaloselvityksen. Syksyllä valmistuvan kaukolämmöllä lämpiävän kohteen energiatehokkuus on loistava, asettautuen E-luvulla 72 korkeimpaan A-luokkaan. Lisäksi kohteessa hyödynnetään aurinkopaneeleja, vettä säästäviä vesikalusteita, M1-päästöluokiteltuja sisätilamateriaaleja sekä tarjotaan monipuoliset lajittelumahdollisuudet jätteille. Lopullinen toisen vaiheen BREEAM-sertifiointi haetaan kohteen valmistuttua.

”On äärimmäisen hienoa, että toimitilarakentamisesta tutut ympäristöluokitukset ovat alkaneet yleistymään myös asuntokohteissa ja, että kuluttajatkin ovat enemmissä määrin kiinnostuneita kotiensa ympäristötehokkuudesta, oli sitten kyseessä vuokra- tai omistusasunto.  Tämä on ollut suunnittelijalle mielenkiintoinen ja opettavainen projekti, sillä sertifioinnin vaatimukset myös poikkeavat jonkin verran toimitila- ja asuinrakentamisen välillä”, kertoo Swecon ryhmäpäällikkö Riina Ahola.

Sweco tulee jatkossa yhteistyössä Premicon kanssa edelleen sertifioimaan useita Premicon perustaman CNRF-rahaston (Carbon Neutral Residential fund) asuntokohteita vähintään Very Good-tasoon.

”Uskomme myös, että ympäristöystävällisen rakentamisen lisääntyessä myös asunnonhakijoiden ympäristötietoisuus ja vaatimustaso rakennuttajille kasvaa ja koemme pystyvämme vastaamaan erinomaisesti tähän trendiin tuotteillamme. Lujatalo ja Sweco valikoituivat kumppaniksemme siksi, että ne parhaiten jakoivat näkemyksemme tulevasta ympäristöystävällisestä asuinrakentamisen suunnasta ja löysivät kanssamme nopeasti ja joustavasti ratkaisut uudessa tilanteessa”, Kainulainen päättää.

Lisätietoja:

Riina Ahola, ryhmäpäällikkö, Sweco, 040 557 4815, riina.ahola@sweco.fi

Tim Karike, pr- ja mediasuhteet, Sweco, 044 507 5562, tim.karike@sweco.fi

Tero Saanisto, toimialajohtaja, Lujatalo Oy, 044 585 2092, tero.saanisto@luja.fi

Janne Sihvonen, suunnittelujohtaja, Lujatalo Oy, 044 585 2899, janne.sihvonen@luja.fi

Markku Kainulainen, hankejohtaja, Premico Group Oy, 044 745 4930, markku.kainulainen@premico.fi

 

Havainnekuva: F6 Arkkitehdit Oy

Julkaistu: 06.06.2024

Luja-yhtiöt tukee Itämeren suojelua

Luja-yhtiöt liittyi John Nurmisen Säätiön tukijaksi vuonna 2023. – Tämä yhteistyö on meille hyvin tärkeä, sillä se tukee säätiön arvokasta työtä Itämeren suojelemiseksi ja sen tulevaisuuden turvaamiseksi. Itämeren hyvinvointi on meille kaikille tärkeää, ja haluamme omalta osaltamme olla mukana varmistamassa sen säilymisen myös tuleville sukupolville, sanoo yksi Luja-yhtiöiden omistajista ja Luja-yhtiöiden hallituksen jäsen Mirja Vainikainen.

Lue lisää
Lisää uutisia