X
Julkaistu: 23.02.2022

Lujatalo mukaan rakentamisen muovit green deal -sopimukseen

Lujatalo on rakennusliikkeistä ensimmäinen, joka on tehnyt Rakennusteollisuus RT ry:n sekä sen kumppaneiden julkistaman green deal -sopimuksen vauhdittamaan rakentamisen muovien kiertotaloutta. Sopimus on konkreettinen toimi kohti valtion hiilineutraalisuus- ja kiertotaloustavoitteita.

Rakentamisen muovit green deal -sopimuksella tavoitellaan rakentamisen toimitusketjussa ja rakentamisessa käytettyjen kalvomuovien erilliskeräystä ja pyritään parantamaan niiden kierrätyksen valmistelua. Lisäksi sopimuksella pyritään mm. tehostamaan kalvomuovien uudelleenkäyttöä ja kierrätystä sekä lisäämään kierrätysmateriaaleista valmistettujen muovien käyttöä rakentamisen toimitusketjussa ja rakentamisessa niin, että vuoden 2027 loppuun mennessä tuotannossa käytetyistä raaka-aineista 40 % on kierrätettyjä kalvomuoveja.

– Haluamme olla osaltamme mukana edistämässä kiertotalouden toteutumista suomalaisessa yhteiskunnassa, koska tiedostamme, että nyt tarvitaan puheiden sijaan konkreettisia tekoja ja kokeiluja. Työmaillemme tulee merkittävät määrät muoveja erityisesti suoja- ja pakkausmateriaalin muodoissa. Olemme jo edistäneet niiden kierrätystä, mutta vielä on juoksussa parannettavaa, kertoo Lujatalon kehitysjohtaja Tuija Schmidt.

– Yksittäisenä toimena olemme myös luoneet tavan tehdä jätteestä konkreettisen tuotteen, eli työmaillamme kerätyistä kalvomuoveista teetämme roskapussirullia, mikä puolestaan yhdessä kierrätyskassien ja lajittelun mahdollistavan kalusteratkaisun avulla edistää jokaisen Lujakodissa asuvan mahdollisuuksia kiertotaloutta tukevaan elämäntapaan, Tuija Schmidt jatkaa.

Suomen tavoitellessa hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä sekä kiertotalouden edelläkävijyyttä vuoteen 2025 mennessä, ovat nopeat toimet tärkeitä kaikilla sektoreilla. Rakentamisen muovit green deal -sopimuksella tulee olemaan vaikutusta näiden kansallisten tavoitteiden saavuttamisessa, sillä ympäristöministeriön julkaiseman muovitiekartan mukaan jopa viidennes kaikesta muovista käytetään rakentamisessa.

Muoveja käytetään paljon rakentamisen toimitusketjussa ja rakentamisessa esimerkiksi materiaalien suojaamisessa johtuen niiden teknisistä ja toiminnallisista ominaisuuksista.

– Osana työmaidemme jätehuoltoratkaisua muovijätteet lajitellaan erillisiin säkkeihin ja kierrätetään jätehuoltokumppanimme Lassila & Tikanojan toimesta esimerkiksi uusiomuovituotteiksi. Lujatalo myös kompensoi koko työmaidemme jätteiden hiilijalanjäljen, joten jätehuoltomme on hiilineutraalia, Schmidt sanoo.

Lujatalo Oy:n kalustopalvelut on myös tehnyt green deal työkoneala –sitoumuksen, jonka tarkoitus on vähentää työkoneiden aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä lisäämällä vähäpäästöisten työkoneiden tarjontaa ja käyttöä.

Yhteystiedot:
Lujatalo Oy, kehitysjohtaja Tuija Schmidt, tuija.schmidt@luja.fi, p. 044 585 2541

Kuva: Lujakodin jätteidenlajittelukassit

Julkaistu: 06.06.2024

Luja-yhtiöt tukee Itämeren suojelua

Luja-yhtiöt liittyi John Nurmisen Säätiön tukijaksi vuonna 2023. – Tämä yhteistyö on meille hyvin tärkeä, sillä se tukee säätiön arvokasta työtä Itämeren suojelemiseksi ja sen tulevaisuuden turvaamiseksi. Itämeren hyvinvointi on meille kaikille tärkeää, ja haluamme omalta osaltamme olla mukana varmistamassa sen säilymisen myös tuleville sukupolville, sanoo yksi Luja-yhtiöiden omistajista ja Luja-yhtiöiden hallituksen jäsen Mirja Vainikainen.

Lue lisää
Lisää uutisia