X
Julkaistu: 12.11.2021

Puotilan ala-aste on hiilipihi elinkaarikoulu

Lujatalon rakentama Puotilan ala-aste tulee olemaan Helsingin kaupungin energiatehokkaimpia kouluja. Koulu on Helsingin kaupungin ja Lujatalon Uudenmaan toimitilayksikön ensimmäinen elinkaarimallilla toteuttama ala-astehanke, jonka yksi keskeisistä ohjenuorista on rakentamisaikainen sekä käytön ympäristövastuullisuus. Puotilan ala-asteen harjannostajaisia vietettiin 11.11.2021.

Yhteistyö Helsingin kaupungin kanssa aloitettiin syksyllä 2019 ja varsinainen rakentaminen kesällä 2020. – Jo heti kilpailuvaiheen ensimmäisistä tapaamisista lähtien onnistuimme löytämään yhteisen sävelen tilaajan ja käyttäjän kanssa. Rakennusta ja erityisesti tilojen toimintaa hiottiin loppuun asti ennen ratkaisujen lukitsemista, kertoo hankkeen projektipäällikkö Ossi Koniel Lujatalolta.

– Vaikka suunnittelua on tiukassa aikataulussa toteutettu rakentamisen kanssa samanaikaisesti ja päälle iski vielä korona, käyttäjän osallistamisesta ei ole tingitty. Myös tilaajan vaatimusten täyttäminen ja suunnitelmien hyväksyttäminen on sujunut mutkattomasti, Koniel sanoo.

Neljän tähden RTS-ympäristöluokituksen mukaan toteutettu elinkaarikohde on Lujatalon vastuulla seuraavat 20 vuotta. Siksi myös suunnittelussa keskityttiin energiatehokkuuteen, huollettavuuteen ja sisäolosuhteisiin. Toteutuksessa ympäristövastuullisuus näkyy konkreettisesti esim. jätteenkierrätykseen panostamisessa. Lujatalon tavoite 70 % ylittyy kirkkaasi toteuman ollessa noin 90 %.

Rakennuksen hiilijalanjälkeä on onnistuttu lähes puolittamaan vertailutasoon nähden. Rakennus tulee siis tuottamaan 50 vuoden ajanjaksolla noin 4500 tonnia vähemmän päästöjä verrattuna normaaliin kouluun. Yli 20 % energiasta toteutetaan uusiutuvilla ratkaisuilla: aurinkopaneeleilla sekä maalämmöllä.

Päästövähennyksiä syntyy lisäksi hankkeen betonirungosta, joka on Suomen ensimmäinen päästökompensoitu betonielementtirunko. Myös hankkeessa käytetty valmisbetoni on CO2-kompensoitua. Yhteensä betonista syntyvää hiilidioksidia kompensoidaan noin 2000 tonnin edestä.

– Lujatalolla on ollut kunnia ja ilo olla mukana kehittämässä kaupungin kanssa elinkaarimalliin soveltuvia toimintamalleja ja ratkaisuja. Eikä kehittäminen lopu tähän, sillä elinkaarimalli tarkoittaa sitä, että yhteistyömme Helsingin kaupungin kanssa jatkuu seuraavat 20 vuotta. Vakavaraiselle perheyhtiölle tämä sopii oikein mainiosti. Tulemme ottamaan kokonaisvastuun yhdessä palveluntuottajamme Lassila & Tikanojan kanssa kohteen ylläpidosta, olosuhteista ja energiasta, sanoo Lujatalon toimialajohtaja Lauri Porokka.

Rakentamisvaiheesta ylläpitovaiheeseen siirtymisen valmistelutoimenpiteitä on jo hyvissä ajoin aloitettu ja jatkuvaa dialogia käydään niin tilaajan kuin loppukäyttäjän kanssa. Tällä varmistetaan, että siirtyminen tapahtuu hallitusti ja ennakoivasti 1.8.2022.


Toimialajohtaja Lauri Porokka


Haastattelussa projektipäällikkö Ossi Koniel


Seremoniamestarina Tomi Varonen


Tilaajan edustaja Ari Hulkkonen


Rehtori Tuomo Tommola

Lisätiedot Lujatalo Oy:
Projektipäällikkö Ossi Koniel, ossi.koniel@luja.fi, p. 044 585 2941
Toimialajohtaja Lauri Porokka, lauri.porokka@luja.fi, p. 044 585 2971

Kuvat:
Hankkeen havainnekuvat, Verstas Arkkitehdit Oy
Kuvia harjannostajaisista, Lujatalo Oy

Julkaistu: 26.06.2024

Lujabetonin ja YBT:n omistama betonielementtiyritys Prefabmästarna Sverige AB on tehnyt merkittävän yrityskaupan – Laajentaa kapasiteettiaan tulevia Pohjois-Ruotsin teollisuushankkeita varten

Vihreän siirtymän teollisuusinvestointien myötä Prefabmästarna Sverige AB näkee betonielementtimarkkinoiden kasvavan Pohjois-Ruotsissa. Vastatakseen kasvaviin tarpeisiin yritys on jatkuvasti kehittänyt olemassa olevaa elementtiliiketoimintaansa Öjebynissä ja vahvistaakseen edelleen asemaansa yhtiö on hankkinut 100 % Norsjö Betong AB:n osakkeista yrityskaupalla 25.6.2024. Prefabmästarna Sverigen liikevaihto oli noin 26 M€ vuonna 2023 ja Norsjö Betongin liikevaihto noin 6 M€.

Lue lisää
Julkaistu: 06.06.2024

Luja-yhtiöt tukee Itämeren suojelua

Luja-yhtiöt liittyi John Nurmisen Säätiön tukijaksi vuonna 2023. – Tämä yhteistyö on meille hyvin tärkeä, sillä se tukee säätiön arvokasta työtä Itämeren suojelemiseksi ja sen tulevaisuuden turvaamiseksi. Itämeren hyvinvointi on meille kaikille tärkeää, ja haluamme omalta osaltamme olla mukana varmistamassa sen säilymisen myös tuleville sukupolville, sanoo yksi Luja-yhtiöiden omistajista ja Luja-yhtiöiden hallituksen jäsen Mirja Vainikainen.

Lue lisää
Lisää uutisia