X
Julkaistu: 04.11.2021

Lujatalon urakoima Tikkurilan kirkko on voittanut vuoden 2021 Kestävä Kivitalo -palkinnon

Tikkurilan Kirkko palkittiin vuoden 2021 Kestävä Kivitalo -palkinnolla Finlandiatalolla 3.11.2021 pidettävässä seminaarissa. Palkinto jaettiin poikkeuksellisesti kahdelle eri kohteelle. Sekä Tikkurilan kirkon rakentamisessa että Kurjenlinnan kiinteistökehityksessä ja peruskorjauksessa on esteettisesti ja rakenteelliset vaativat ratkaisut tehty tinkimättömällä ammattitaidolla, paikalla rakentamisen perinteitä kunnioittaen.

Perustelujen mukaan sekä suunnittelijat että rakentajat ovat onnistuneet luomaan lopputuloksen, joka kestää aikaa. Esteettiset ja rakenteelliset ratkaisut olivat vaativia, mutta ne on toteutettu laadukkaasti eikä tavoitteista ole tarvinnut karsia.

Tikkurilan uuden kirkkohankkeen yhtenä merkittävänä onnistumisen takeena oli hankkeen rakentamismallina käytetty allianssimalli. Allianssimallia hyödyntämällä rakentamisen kustannukset pidettiin hallinnassa ja osapuolet olivat jatkuvasti tietoisia hankkeen aikataulusta.

Allianssiosapuolina olivat tilaajana Vantaan seurakuntayhtymä, urakoitsijana Lujatalo ja kirkon suunnittelijana Arkkitehtitoimisto OOPEAA. Lisäksi allianssin toimintamallin projektiin loi seurakunnan rakennuttajakonsultti Boost Brothers.

Lujatalon toimialajohtaja Lauri Porokalle jäi mieleen kehitysvaiheessa hankkeeseen yhteisesti sovittu johtolause ”ikuisesti ylpeä”. Se osaltaan ohjasi toimintaa koko hankkeen ajan siten, että haasteellisetkin asiat käytiin läpi yhteistyössä ja toisia kunnioittaen.

– Tällainen palkinto on hieno huomionosoitus tälle rakennukselle ja sen toteuttajille. Palkinto nostaa ammattiylpeyttä. Se on merkkinä siitä, että lopputuloksena olemme rakentajina onnistuneet. Näin hyvän onnistumisen ehtona on myös ollut, että yhteistyö allianssissa on toiminut ja siinä on koko allianssiin osallistunut porukka onnistunut. Kiitokset kuuluvat koko yhteistyöryhmälle, Porokka sanoo.

Projektipäällikkönä hankkeessa toiminut suunnittelujohtaja Niila Aunio kertoo Tikkurilan kirkon olleen Lujatalon ensimmäinen allianssimuotoinen urakka. Kilpailuvaiheessa Lujatalo valitsi ryhmäänsä aikaisemmista kirkkorakennuksistaan tutun arkkitehdin, professori Anssi Lassilan Oopeaa Oy:n arkkitehdeiltä.

– Jo kilpailuvaiheessa osapuolet löysivät yhteisen sävelen ja se heijastuikin siten kilpailun voitossa. Kehitysvaiheessa allianssin kaikki osapuolet sekä valitut muut suunnittelijat tutustuivat työpajoissa, big-roomeissa, hyvin toisiinsa ja tavoitteet sekä keinot löytyivät keskustelemalla. Luottamus osapuolten välillä ja ymmärrys järkevistä ratkaisuista olivat toteutuneen lopputuloksen kannalta merkitykselliset, Aunio sanoo.

– Tikkurilan kirkossa yhdistyy onnistuneesti kolme seikkaa, joista jokainen jo itsessään on vaativa. Rakennus on tunnistettava maamerkki, jolla on oma voimakas identiteettinsä. Se on myös luonteeltaan sakraalirakennus, joka tarjoaa hiljentymisen paikan ja mahdollisuuden irrottautua arjen kiireistä. Ja lisäksi se on toiminnollisesti monipuolinen ja suunniteltu muuntojoustavaksi. Kokonaisuuden onnistumisen kannalta taitoa vaativien materiaalien käsittely ja detaljien toteutus ovat ratkaisevassa asemassa. Hanke osoitti, että hyvällä yhteistyöllä eri osa-alueiden toimijoiden kanssa on mahdollista toteuttaa arkkitehtonisesti ja toiminnollisesti poikkeuksellisen vaativa kohde, kuvailee kohteen pääarkkitehtinä toiminut Anssi Lassila.

Lujatalolta palkintoa vastaanottamassa toimialajohtaja Lauri Porokka, suunnittelujohtaja Niila Aunio, työpäällikkö Tomi Varonen ja jo eläköitynyt kohteen vastaava työnjohtaja Rainer Ahonen.

Yhteystiedot Lujatalo Oy
Toimialajohtaja Lauri Porokka, lauri.porokka@luja.fi, p. 044 585 2971
Suunnittelujohtaja Niila Aunio, niila.aunio@luja.fi, p. 044 585 2722
Työpäällikkö Tomi Varonen, tomi.varonen@luja.fi, p. 044 585 2943

OOPEAA 03/2021 Tikkurila Church, Vantaa
OOPEAA 03/2021 Tikkurila Church, Vantaa
OOPEAA 03/2021 Tikkurila Church, Vantaa

Kuvat: Tuomas Uusheimo

 

 

Kestävä Kivitalo -palkinto
Kestävä Kivitalo -palkinto myönnetään yrityksille ja yhteisöille, jotka ovat osallistuneet laadukkaasti tiilestä ja betonista paikalla rakennettujen rakennusten toteutukseen. Toiminnalle luotiin suuntaviivat vuonna 1994 Rudus Oy:n (silloinen Lohja Rudus) aloitteesta.

Vuoden 2021 palkinnon saivat Tikkurilan kirkko sekä Turussa sijaitsevan Kurjenlinnan sairaala-alueen kehittäminen ja peruskorjaus.

Aikaisemmin on palkittu mm. seuraavien kohteiden toteuttajat: As Oy Toppilan Punainen Mylly, Turun Telakkaranta, Espoon Asunnot Oy / Magneettikatu 14, As Oy Helsingin Arabiankatu 4, As Oy Helsingin Kuunari, As Oy Helsingin Tervapääskynen, As Oy Ratinanranta Tampere, Kuopion Keilankannan paikallarakennetut asuintalot, As Oy Oulun Etumasto, Katajanokan Mastokadun kortteli, As Oy Tampereen Charlotta, Siilinjärven Vuorelan kivirakenteinen asuinalue, Tampereen Onkiniemi ja Vantaan Kartanonkoski.

Kestävä Kivitalo -ryhmän yhteistyöyritykset ovat Rudus Oy, Wienerberger Oy Ab, Betoniteollisuus ry, Celsa Steel Service Oy, Peri Suomi Ltd Oy ja Finnsementti Oy.

Julkaistu: 06.06.2024

Luja-yhtiöt tukee Itämeren suojelua

Luja-yhtiöt liittyi John Nurmisen Säätiön tukijaksi vuonna 2023. – Tämä yhteistyö on meille hyvin tärkeä, sillä se tukee säätiön arvokasta työtä Itämeren suojelemiseksi ja sen tulevaisuuden turvaamiseksi. Itämeren hyvinvointi on meille kaikille tärkeää, ja haluamme omalta osaltamme olla mukana varmistamassa sen säilymisen myös tuleville sukupolville, sanoo yksi Luja-yhtiöiden omistajista ja Luja-yhtiöiden hallituksen jäsen Mirja Vainikainen.

Lue lisää
Lisää uutisia