X
Julkaistu: 12.05.2021

Lujatalo rakentaa ensimmäisen mittavan puurakentamisen hankkeen – Hirsitoimittajana Kontiotuote Oy

Lujatalo on voittanut Tuusulaan rakennettavan lukio ja kulttuuritalo Monion urakan. Monio on Tuusulan kunnan rakennuttama monitoimitilahanke, jossa samaan rakennukseen yhdistetään mm. lukio, kansalaisopisto, taiteen perusopetus sekä Tuusulan opisto. Tämä suuri hirsirakenteinen kouluhanke on Lujatalolle merkittävä puu- ja hirsirakentamisen avaus, johon se ryhtyy kumppaninaan Kontiotuote Oy. Hankkeen urakkasumma on noin 27 miljoonaa eu­roa.

Tuusulan kunnanhallitus valitsi 26.4.2021 Lujatalon lukio ja kulttuuritalo Monion rakentajaksi. Urakka toteutetaan kokonaisurakkana, jossa tilaajana toimiva Tuusulan kunnan tilapalvelut vastaa suunnittelusta ja Lujatalo ottaa toteutuksesta kokonaisvastuun.

Korkeatasoista ja kunnianhimoista arkkitehtuuria sisältävän hankkeen erityispiirteenä on hybridirunko ja seinärakenteena käytetty hirsi, joka on rakennuksen näkyvin elementti. Kohteen kantava runko koostuu betonielementeistä, liimapuupilareista, teräspalkeista ja puisista clt-laatoista. Hybridirungon ympärille seinärakenteeksi asennetaan pudasjärveläisen Kontiotuotteen painumatonta SmartLog -hirttä.

– Monio-hanke on osoitus siitä, että olemme Lujatalossa aktiivisesti kehityksen mukana myös hankkeissa, joissa hiilineutraalisuus ja vähäpäästöiset materiaalit ovat rakennuttajille sekä käyttäjille tärkeä asia. Tällöin kyseeseen tulee usein puun merkittävä käyttäminen rakentamisessa, sanoo Lujatalon työpäällikkö Tero Määttä.

– Monio-hankkeessa pääsemme kehittämään puurakentamisen osaamistamme isossa mittaluokassa, hanke on meille siksi tärkeä avaus. Tunnistamme myös, että kohde on Tuusulassa tuleva merkkirakennus ja vielä kokoaankin tärkeämpi Tuusulan kunnalle. Tuusula kehittyy ja rakentaa paljon tulevina vuosina ja me haluamme tässä hankkeessa osoittaa olevamme luottamuksen arvoisia, sanoo Lujatalon tuotantojohtaja Marko Saloranta.

– Tuusulan Monio on kohteena ollut Kontion käsittelyssä jo useamman vuoden. Olemme tehneet huomattavan määrän taustatyötä ja olleet mukana tuomassa ammattitaitoamme hankkeeseen useammalle eri taholle. Viimein kohteen hirsitoimituksesta sopiminen Lujatalon kanssa on Kontiolle erittäin merkittävä askel. Kohde on hirsialan jättiläinen, jonka toteuttaminen Lujatalon ammattilaisten kanssa on meille upea tilaisuus tuoda kaikki osaamisemme Tuusulan kuntalaisten hyväksi, sanoo Kontiotuotteen B&B liiketoimintajohtaja Hanna Haipus.

– Uuden oppimisympäristön ja kulttuuritalon suunnittelu on valmistunut arkkitehtuurikilpailun voittaneen työn pohjalta, ja edustaa maailmakuulua suomalaista arkkitehtuuria.  Puurakentaminen vahvistaa Tuusulan kuuluisaa ja perinteikästä puurakentamisen historiaa sekä tukee ilmastonmuutoksen hillinnän periaatetta kunnassamme. Rakennuksesta tulee kaikkien kuntalaisten ikioma olohuone, sanoo Tuusulan Tilapalveluiden Tilapalvelupäällikkö Mikko Simpanen.

– Monio tulee toimimaan monipuolisena koulutuksen, kulttuurin, osaamisen ja esittämisen keskuksena sekä kohtaamispaikkana. Siellä yhdistyvät useiden käyttäjäryhmien uusi oppimisympäristö ja kaikkia kuntalaisia palveleva kulttuuritalo. Keskittämällä palvelut yhteen paikkaan on tarkoitus nostaa palveluiden laatua ja saavutettavuutta, lisätä Tuusulan vetovoimaa kulttuurikuntana sekä lisätä tilankäytön tehokkuutta. Tuusulan kunnan palveluverkossa Monio käynnistää oppimisympäristöjen uudistamisen, Simpanen jatkaa.

Hankkeen rakentaminen alkaa kesällä 2021 ja valmistuu kesällä 2023.

Yhteystiedot:
Lujatalo Oy, tuotantojohtaja Marko Saloranta, p. 044 585 2871, marko.saloranta@luja.fi
Lujatalo Oy, työpäällikkö Tero Määttä, p. 044 585 2823, tero.maatta@luja.fi
Kontiotuote Oy, B&B liiketoimintajohtaja Hanna Haipus, 050 408 5073,  hanna.haipus@kontio.fi

Kuvat: Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy, havainnekuvat hankkeesta

Lisää uutisia