X
Julkaistu: 27.04.2021

Mitä minulle kuuluu?

Otsikkoa ei tarvitse säikähtää – en aio kertoa omia kuulumisiani kovinkaan kattavasti – totean vain, että minulle kuuluu pääpiirteisesti hyvää, optimismi auttaa aina. Arjen isoja ja pieniä iloja sekä myötä- ja vastamäkeäkin.

Ajatukseni oli, että kysyisit tuon lauseen itseltäsi eli mitä sinulle kuuluu?

Minua muistutettiin äsken pääkirjoitusvuorosta meidän sisäiseen lehteen ja pyydettiin samalla, suht painokkaasti, että ethän sitten kirjoita koronasta? Lupasin välttää aihetta tällä kertaa ja keskittyä ihmisen hyvinvointiin sekä peilaamaan vähän meidän uutta Tönäri-palvelua. Ajattelin, että tämä olisi hyvä tarinan aihe julkaista myös blogina eli olkaapa hyvät.

Aloitan pohtimalla mitä on terveys? Se koostuu useassa määritelmässä fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista. Se ei ole pysyvä olotila, vaan muuttuu ajassa ja paikassakin. Lopulta kuitenkin jokainen meistä määrittelee terveydentilansa itse. Miten kokee oman terveytensä, vaikka saattaa olla jos jonkinlaista sairauden diagnoosia lääkäreiltä takataskussa?

Milloin Sinä olet siis viimeksi pysähtynyt ja määritellyt oman terveytesi, rehellisesti itsellesi – kysymällä vaikka, että ”Mitä minulle kuuluu?”

Mikäli vastauksesi on, että minulle kuuluu kivaa, ei hirveästi sairauksia tai huolia ja elämä on suurin piirtein hienosti raiteillaan, niin onneksi olkoon – ei muuta kuin samaa rataa eteenpäin. Mutta mikäli vastaatkin, että minulle kuuluu huonoa, niin siihen kannattaa reagoida, oman terveytesi vuoksi. Iso oivallus on se, että vaikka voit huonosti, se ei tarkoita, että olet huono. Eli lempeästi Sinua tässä tapauksessa tönäisen hakemaan apua.

Meillä Lujabetonilla fyysiset vaivat hoituvat työterveyden #Mehiläinen kautta, käyttäen tarvittaessa meille työnantajan tarjoamaa laajaa sairauskuluvakuutusta erikoissairaanhoitoon, kuvantamisiin tai vaikka leikkauksiinkin. Mikäli huono olo johtuu sitten enemmänkin mielenhyvinvoinnin haasteista, niin sitä varten meillä on kehitetty Tönäri – palvelu. Se on valtakunnallisestikin merkittävä avaus yksittäiseltä työnantajalta. Tönäri-palvelu on ollut toiminnassa nyt kolmisen kuukautta ja kysyntää on ollut runsaasti suhteutettuna henkilöstömäärään – ja ajatelkaa – meillä, erittäin perinteisellä, miesvaltaisella teollisuuden alalla. Olemme lyhyen ajan kuluessa huomanneet, että palvelun puitteissa tehdyillä toimenpiteillä on ollut myös jo mitattua vaikuttavuutta. Varsinainen akateemisempi tutkimus aiheesta valmistuu sitten noin vuoden päästä. Meidän Tönärit auttavat, kun joku haastaa tai painaa työntekijämme mieltä eikä hän pääse itse asiassa eteenpäin. Haasteet voivat liittyä alakuloisuuteen, sosiaalisiin suhteisiin, alkoholin käyttöön, uniongelmiin tai ihan yleiseen elämänhallintaan.Tönärit vastaavat meillä myös valtakunnallisesti kaikkien mielenhyvinvoinnin casejen manageerauksesta, varmistaen hyvän ja laadukkaan tuen ja tarvittaessa myös hoidon työterveyden paikallisten tiimien kanssa. Kysyntä on ollut jo nyt sen verran vilkasta, että olemme resursoineet Tönäreitä lisää.

Mielenhyvinvoinnin haasteet ovat nousemassa meillä niin kuin muuallakin Suomessa todelliseksi pommiksi – sekä yksilötasolla mutta myös valtakunnallisesti. Kannustan ja suosittelen kaikkia työnantajia varmistamaan näihin asioihin liittyvän tuen ja hoidon omalla työpaikallaan. Sieltä on saavutettavissa runsaasti hyvinvointia, joka lisää yrityksen tuottavuutta.

Loppuun vielä muistutus, että kysy ihmeessä itseltäsi, mitä sinulle kuuluu? Ja jos olet yritysjohtaja, niin kysy mitä meidän henkilöstölle kuuluu? Mikäli vastauksesi herättelee sinua toimimaan, niin aivan mahtavaa.

Iloista vapun odotusta – kyllä se kevät sieltä vielä tulee ja aurinkokin alkaa tukemaan meidän kaikkien hyvinvointia.

PS. Tiedän, että mielenhyvinvointi ei ole yhdyssana, mutta jos me kaikki ryhdyttäisiin kirjoittamaan se yhteen ja puhumaan siitä, niin sehän sellaiseksi vakiintuisi – vink-vink !

Mikko Satuli

Blogin kirjoittaja on Lujabetonin henkilöstöjohtaja. Mikko on tulosorientoitunut työelämävaikuttaja ja työkykyjohtamisen innovatiivinen puolestapuhuja.

Julkaistu: 05.07.2021

Lujatalo osti rakennusliike NyCon Oy Ab:n

Lujatalo Oy on 5.7.2021 tehdyssä yrityskaupassa ostanut NyCon Oy Ab:n koko osakekannan. Kaupassa kokkolalaisen rakennusliike NyCon Oy Ab:n omistus siirtyy kokonaisuudessaan Lujatalolle. Yrityskaupan myötä Lujatalon asema Keski-Pohjanmaan aktiivisella talousalueella vahvistuu ja yritykselle avautuu entistä paremmat mahdollisuudet palvella niin yksityisen kuin julkisenkin sektorin asiakkaitaan.

Lue lisää
Julkaistu: 01.07.2021

Lujatalon asuntotyömaalla Helsingissä vakava kuolemaan johtanut tapaturma, päivitetty 2.7.

Lujatalon kerrostalotyömaalla Helsingin Lavakatu 10:ssä sattui 1.7.2021 torstai-aamuna seitsemän jälkeen vakava työtapaturma, jossa kuoli yksi henkilö ja toinen loukkaantui vakavasti. Molemmat henkilöt olivat Lujatalon alihankkijoita. Onnettomuus sattui nostotilanteessa, kun torninosturilla nostettu putkikuorma putosi noin viiden metrin korkeudelta noston tehneiden, taakan alapuolella seisoneiden henkilöiden päälle. Nähtävästi taakka on ollut sidottuna vain nostoketjuilla ja taakan epävakaudesta johtuen kiinnitystapa ei pitänyt taakkaa paikoillaan noston yhteydessä.

Lue lisää
Lisää uutisia