X
Julkaistu: 29.03.2021

Lujatalolle päänavaus vedenkäsittelylaitosrakentamisessa

Lujatalo on tehnyt sopimuksen Paroisten jätevedenpuhdistamon saneeraus- ja laajennusurakasta. Suuruusluokaltaan merkittävän sopimuksen arvo on noin 15 miljoonaa euroa, tilaajana hankkeessa on Hämeenlinnan Seudun Vesi Oy. Urakka on Lujatalon ensimmäinen vedenkäsittelylaitosrakentamisessa.

Kyseessä on Hämeenlinnan pohjoispuolella sijaitsevan Paroisten vedenpuhdistamon saneeraus- ja uudisrakennushanke. HS-Veden Paroisten jätevedenpuhdistamo on kaksivaiheinen biologinen laitos tehostettuna kemiallisella fosforinpoistolla. Paroisten puhdistamolle tulee jätevettä käsiteltäväksi Hämeenlinnasta, Hattulasta ja yksi kolmasosa Iittalan jätevesistä. Keskimääräinen vuorokausivirtaama on noin 20 000 m³/d, mikä tarkoittaa sitä, että laitos on huomattavan kokoinen Suomen mittakaavassa.

Kokonaisurakassa Lujatalo saneeraa laitoksen kahdeksan eri rakennuksen tilat sekä rakentaa lisäksi kolme uutta rakennusta. Vedenkäsittelylaitosrakentamiselle tyypillisesti urakkaan kuuluvat automaatiota lukuun ottamatta kaikki muut osa-alueet eli rakentaminen, LVIS sekä prosessiputkistot ja -koneistot. Kaikki laitoksessa tarvittavat laitehankinnat asennuksineen tehdään Lujatalon toimesta.

– Urakka hoidetaan avaimet käteen -periaatteella laitoksen koekäyttöineen. Tilaaja saa käyttöönsä perin pohjin saneeratun ja laajennetun laitoksen, sanoo Lujatalon vedenkäsittelylaitosrakentamisen tuotantopäällikkö Jari Kulmala.

Osaamisen ja tietotaidon merkitys korostuu hankkeessa, kun rakennetaan tontilla, jossa on toimiva tuotantolaitos käynnissä koko rakentamisen ajan.  – Lisäksi kun rakennettava alue on laaja, vaatii urakka tarkkaa suunnittelua, organisointia ja saumatonta tiedonkulkua eri osapuolien välillä, Kulmala sanoo.

Toiminnalle ominainen piirre on, että eri tyyppiset vedenkäsittelylaitosrakentamisen kohteet voivat olla missä päin Suomea tahansa. – On upeaa, että olemme saaneet ensimmäisen hankkeen jo heti toiminnan alkutaipaleella. Meillä on osaava henkilöstö, joka toimii valtakunnallisesti. Tästä on hyvä lähteä eteenpäin, Kulmala toteaa tyytyväisenä.

Myös urakan työllistävä vaikutus on merkittävä. Paikallisten urakoitsijoiden palveluja voidaan hyödyntää erityisesti maanrakennuksessa ja LVI- ja sähkötyöt toteutetaan yhteistyökumppanien toimesta.

Urakka käynnistyy huhtikuussa ja sen on määrä olla valmis syksyllä 2022.

 

Yhteystiedot: Lujatalo Oy, Jari Kulmala, p. 044 585 2560, jari.kulmala@luja.fi

Kuva: Paroisten vedenpuhdistamo

Lisää uutisia