X
Julkaistu: 11.12.2020

Lujabetoni toimittaa Suomen ensimmäisen CO2-kompensoidun betonielementtirungon Puotilan kouluhankkeeseen

Lujabetoni toimittaa Suomen ensimmäisen CO2-kompensoidun betonielementtirungon Puotilan kouluhankkeeseen, mikä tarkoittaa sitä, että hankkeen kaikki betonielementit ovat sertifioidusti CO2-kompensoituja elementtejä. Myös Lujabetonin hankkeeseen toimittama valmisbetoni on CO2-kompensoitua. Elinkaarihankkeen rakennuttajana toimii Helsingin kaupunki ja rakentajana Lujatalo Oy. Hankkeen laajuus on noin 5740 brm² ja betonielementtejä siihen toimitetaan n. 1400 kappaletta.

Rakennusalalla on voimakas pyrkimys vähentää hiilidioksidipäästöjä ja edistää kestävää rakentamista. Tätä työtä tehdään rakentamisen eri osapuolien kanssa tiiviissä yhteistyössä. Lujabetonille päästökompensoitu betoni on yksi luonteva tapa päästä yhteiseen tavoitteeseen päästöjen vähentämiseksi.

Puotilan kouluhankkeen rakennuttajan Helsingin kaupungin ilmastotavoitteiden mukaisesti talosta rakennetaan erittäin energiatehokas ja hiilijalanjäljeltään pieni. Myös hankkeen rakentajana toimiva Lujatalo pyrkii vähentämään hiilidioksidipäästöjä rakentamisessa. Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen onkin hankkeen kaikkien osapuolien yhteinen tavoite.

– Puotilan kouluhankkeen kohdalla oli sopiva hetki toteuttaa CO2-kompensaatio betonielementtien osalta. Lujabetonilla on jo aiemmin ollut markkinoilla päästökompensoitua valmisbetonia, mutta tämä on ensimmäinen hanke Suomessa, jossa betonielementit kompensoidaan valmisbetonin ohella, kertoo Lujabetonin yksikönjohtaja Kari Turunen.

– Pyrimme yhteistyössä asiakkaiden kanssa edistämään päästövähennystavoitteiden saavuttamista, sillä ilmastoasiat koskettavat meitä kaikkia ja haluamme olla mukana toteuttamassa luontoystävällisempiä ratkaisuja. CO2-kompensointi on ollut toistaiseksi nopein tapa päästä hiilineutraaliin betonirakentamiseen, Turunen sanoo.

Betonielementtien osalta päästökompensoinnissa asiakas kompensoi kaupassa sovitut tuotteet, eli asiakas ostaa betonielementit, joiden hiilijalanjälki on nolla. Kompensointi perustuu Lujabetonin ostamiin, WWF:n tukemiin Gold Standard (GS) -sertifioituihin päästövähennyksiin.

Betonin aiheuttamat CO2-päästöt syntyvät pääasiassa sementin valmistuksesta. Osin päästöjä tulee betonin valmistuksenaikaisesta energiasta, teräsraudoitteiden käytöstä ja kuljetuksessa käytettävästä polttoaineesta, mutta betonin valmistuksenaikaisista CO2-päästöistä määräävässä osassa on sementti.

Kohteen projektinjohtaja Vuokko Uusikangas kertoo, että Puotilan koulun uudisrakennushankkeessa huomioidaan HKI Kymp Rya Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelman mukaiset tavoitteet. – Kaupunki tukee osaltaan hiilidioksidipäästöjä vähentäviä hankkeita ja niihin liittyvää tuotantoa. Tässä hankkeessa Lujabetonin CO2-kompensoidut elementit ja valmisbetoni edustavat ympäristöajattelumme mukaista toimintaa.

Lujabetonin toimitusjohtajan Mikko Isotalon mukaan Lujabetoni haluaa olla kaikin keinoin mukana pienentämässä hiilijalanjälkeään. – Toistaiseksi hiilidioksidipäästöjen merkittävään vähentämiseen ei ole löytynyt nopeita läpimurtoratkaisuja, joten päästökompensointi on tällä hetkellä ainoa nopea tapa tarjota asiakkaillemme hiilineutraalia betonia. Muitakin ratkaisuja tulee kuitenkin nopeasti tarjontaamme, Isotalo sanoo.

Puotilan uusi koulurakennus rakennetaan samalle tontille, mistä on jo vanha huonokuntoinen koulurakennus purettu. Elementtitoimitukset työmaalle alkavat tammikuussa 2021.

 

Yhteystiedot:
Lujabetoni Oy, Kari Turunen, p. 044 585 2482, kari.turunen@luja.fi

Kuva: Havainnekuva hankkeesta

Julkaistu: 05.07.2021

Lujatalo osti rakennusliike NyCon Oy Ab:n

Lujatalo Oy on 5.7.2021 tehdyssä yrityskaupassa ostanut NyCon Oy Ab:n koko osakekannan. Kaupassa kokkolalaisen rakennusliike NyCon Oy Ab:n omistus siirtyy kokonaisuudessaan Lujatalolle. Yrityskaupan myötä Lujatalon asema Keski-Pohjanmaan aktiivisella talousalueella vahvistuu ja yritykselle avautuu entistä paremmat mahdollisuudet palvella niin yksityisen kuin julkisenkin sektorin asiakkaitaan.

Lue lisää
Julkaistu: 01.07.2021

Lujatalon asuntotyömaalla Helsingissä vakava kuolemaan johtanut tapaturma, päivitetty 2.7.

Lujatalon kerrostalotyömaalla Helsingin Lavakatu 10:ssä sattui 1.7.2021 torstai-aamuna seitsemän jälkeen vakava työtapaturma, jossa kuoli yksi henkilö ja toinen loukkaantui vakavasti. Molemmat henkilöt olivat Lujatalon alihankkijoita. Onnettomuus sattui nostotilanteessa, kun torninosturilla nostettu putkikuorma putosi noin viiden metrin korkeudelta noston tehneiden, taakan alapuolella seisoneiden henkilöiden päälle. Nähtävästi taakka on ollut sidottuna vain nostoketjuilla ja taakan epävakaudesta johtuen kiinnitystapa ei pitänyt taakkaa paikoillaan noston yhteydessä.

Lue lisää
Lisää uutisia