X
Julkaistu: 07.12.2020

Lujabetoni ja Fira Modules nopeuttavat yhdessä merkittävästi kerrostalorakentamista

Lujabetoni Oy ja Fira Modules Oy ovat yhdessä tuoneet markkinoille kerrostaloratkaisun, jossa hyödynnetään Luja-Superlaatan välipohjateknologiaa ja yhdistetään se Fira Modulesin kehittämään vakioituun kylpyhuonemoduulin jo tehtaalla. Näin tarjotaan ratkaisevasti nopeampaa sekä merkittävästi tehokkaampaa ja laadukkaampaa kerrostalohankkeiden runko- ja märkätilarakentamista.

Modulaarisen rakentamisen rooli korostuu jatkuvasti asuntorakentamisen kustannuksia puntaroitaessa ja rakentamisen trendit vievät nopeasti sitä kohti. Lujabetonin ja Fira Modulesin nyt yhteistyössä kehittämä välipohjan, kylpyhuoneen ja talotekniikan integroiva kokonaisratkaisu on yhdistelmärakentamisen kehitysloikka, joka nopeuttaa kerrostalorakentamista huomattavasti, parantaen samalla sen laatua ja kosteusturvallisuutta.

Fira Modulesin vakioitu kylpyhuonemoduuli sisältää seinärakenteet, pintamateriaalit, kalusteet, varusteet sekä LVIS-asennukset liitoksineen. Täysin valmis moduuli valetaan Lujabetonin tehtaalla osaksi Luja-Superlaatta-välipohjalaattaa. Työmaalla kylpyhuone nousee Superlaatan nostamisen yhteydessä paikalleen ilman erillisasennusta työmaalla. Kerrostalorakentamisen runkovaiheessa juuri nostojen määrä määrittää hyvin pitkälti työmaan keston ja kustannukset. Myöskään haastavia liitosvaluja ja talotekniikan kytkentöjä ei yhteisratkaisussa tarvita.

– Betonirakentamisessa ei ole aiemmin vastaavaa tuottavuusloikkaa pystytty toteuttamaan. Perinteisessä elementtirakentamisessa yksiön välipohja ja kylpyhuonemoduuli vaativat tyypillisesti noin 15 nosturinostoa. Nyt Luja-Superlaatan ja Fira-moduulin yhteisratkaisulla päästään jopa 3-4 nostoon ja asennusaika lyhenee merkittävästi, kertoo Fira Modulesin liiketoimintajohtaja Henry Salo. – Kylpyhuonemoduulien nykyiseen käyttöön liittyvät työläät ja hankalat liitostyöt sekä talotekniikan vaativat kytkentätyöt jäävät yhteisratkaisussamme samalla käytännössä kokonaan pois.

Henry Salo on tyytyväinen yhteistyöhön Lujabetonin kanssa ja sanoo yhteistyön olleen asiakaslähtöistä ja innovatiivista alusta asti. – Kehitystyö ei pysähdy tähän, vaan kehitämme ratkaisuamme edelleen konseptin hiomiseksi entistä kustannustehokkaammaksi ja vastaamaan erilaisten rakennusliikkeiden vaihteleviin tarpeisiin, Salo kertoo.

– Kehittämämme kokonaisratkaisu on määrätietoisen kehitystyön tulosta, joka lähti liikkeelle yhteisen asiakkaamme COfLOW Oy:n visiosta ja tarpeesta. Syksyllä 2019 kehitimme Lujabetonilla Fira Modulesin kylpyhuonemoduulin integroimisen mahdollistavan lattiateknologiaratkaisun korkealujuusbetonista ja nyt olemme valmiin tuotteen integroidun ratkaisun toimitusvaiheessa. Tämä on juuri sitä rakentamisen innovaatiota, mitä pitkälle viedyllä esivalmistuksella ja ennakkoluulottomalla yhteistyöllä saadaan aikaiseksi, kertoo Lujabetonin yksikönjohtaja Kari Turunen.

– Rakentamisen tavat muuttuvat hyvin paljon lähivuosien aikana, kun tuottavuutta ja turvallisuutta pyritään lisäämään ja rakentamisen ympäristövaikutuksia vähennetään. Superlaatta on ollut tuotteena aivan omaa luokkaansa sen tarjoamien innovointimahdollisuuksien ansiosta, Turunen kertoo.

Ensimmäinen Lujabetonin ja Fira Modulesin integroidun ratkaisun toimitushanke on käynnistynyt marraskuussa Tuusulassa. Hanke toteutetaan COfLOW Oy:n kehittämän ASSI-konseptin mukaisesti, vahvan kumppanuusverkoston (ASSI-EKOsysteemi) voimin.

– Lujabetonin ja Fira Modulesin kehittämä uusi kokonaisratkaisu tukee tavoitettamme nostaa asuinrakennushankkeen esivalmistusastetta. Samalla se nopeuttaa merkittävästi sekä runko- että sisävalmistusvaihetta. Olemme erittäin iloisia siitä, että alalta löytyy toimijoita, jotka ovat valmiita ennakkoluulottomasti kehittämään uusia ratkaisuja matkallamme kohti uudenlaista, merkittävästi tuottavampaa asuntorakentamisen tapaa, toteaa Jari Lehtinen, yksi COfLOW Oy:n perustajaosakkaista.

Superlaattaan integroitu Fira Modulesin kylpyhuonemoduuli on myös nähtävillä Lujabetonin Järvenpään megatehtaan showroomissa.

 

Yhteystiedot:
Lujabetoni Oy, yksikönjohtaja Kari Turunen, p. 044 585 2482, kari.turunen@luja.fi
Fira Modules Oy, liiketoimintajohtaja Henry Salo, p. 050 590 2091, henry.salo@fira.fi

Kuvat: Showroom-kuva ratkaisusta

 

Lujabetoni Oy on johtava betoniteollisuusyritys Suomessa ja se toimii kaikilla merkittävillä betonirakentamisen sektoreilla. Pääasiakasryhmiimme kuuluvat asuntoja, toimitiloja ja infrastruktuuria rakentavat alan toimijat: rakennusliikkeet, rakennuttajat sekä erikoisrakentajat kuten betonointi- ja paalutusurakoitsijat. Toimitamme valmisbetonia, elementtejä ja betonituotteita yhteensä 31 tehtaalta. Lujabetoni toimii myös Ruotsin ja Venäjän markkinoilla tytär- ja osakkuusyhtiöidensä kautta. lujabetoni.fifacebook.com/lujabetoni

Fira on rakennusalan uudistaja, joka rakentaa kaupunkia ihmisten kanssa ja luo mahdollisuuksia uudelle liiketoiminnalle. Fira-konserniin kuuluu monipuolista asuntorakentamista, liike- ja toimitiloja, modernisointia ja putkiremontteja päätoteuttajana tekevä Fira Oy, modulaarisia kylpyhuoneratkaisuja kehittävä Fira Modules Oy ja digitaalisia rakentamisen palveluja kehittävä Fira Smart Services Oy. Fira työllistää noin 300 ihmistä.

Julkaistu: 06.06.2024

Luja-yhtiöt tukee Itämeren suojelua

Luja-yhtiöt liittyi John Nurmisen Säätiön tukijaksi vuonna 2023. – Tämä yhteistyö on meille hyvin tärkeä, sillä se tukee säätiön arvokasta työtä Itämeren suojelemiseksi ja sen tulevaisuuden turvaamiseksi. Itämeren hyvinvointi on meille kaikille tärkeää, ja haluamme omalta osaltamme olla mukana varmistamassa sen säilymisen myös tuleville sukupolville, sanoo yksi Luja-yhtiöiden omistajista ja Luja-yhtiöiden hallituksen jäsen Mirja Vainikainen.

Lue lisää
Lisää uutisia