X
Julkaistu: 25.07.2019

Lujatalo Oy urakoi Päijät-Hämeen keskussairaalan laajennuksen – kyseessä Suomen toiseksi suurimman keskussairaalan uudisrakennus

Lujatalo Oy on voittanut RV7 Päijät-Hämeen keskussairaalan laajennusurakkakilpailun ja rakentaa näin Suomen toiseksi suurimman keskussairaalan uudisrakennuksen. Urakan arvonlisäveroton arvo on noin 50 miljoonaa euroa sisältäen kohteen rakennustekniset työt. Lujatalon aiempia sairaalakohteita ovat mm. Meilahden sairaala, Espoon sairaala ja Lohjan sairaala.

Lahdessa sijaitseva Päijät-Hämeen keskussairaala on Suomen toiseksi suurin keskussairaala ja seitsemänneksi suurin erikoissairaanhoidon tuottaja. Nyt rakennettava uudisrakennus korvaa nykyisen 1976 valmistuneen sairaalarakennuksen vanhoja osia. Niin sanottu rakennusvaihe seitsemän (RV7) käsittää keskusleikkausyksikön, synnytysten, vastasyntyneiden ja naistentautien yksikön, operatiivisten vuodeosastojen sekä välinehuollon ja logistiikan tilojen uudisrakentamisen. Uutta toimitilaa rakennetaan noin 33 600 neliötä.

Lujatalolle kohde oli voimanponnistus, jonka onnistumisesta aluejohtaja Lauri Porokka välittää kiitokset henkilöstölle. – Sairaalarakentaminen on Lujatalon ydinosaamista. Olemme olleet tekemässä useita sairaalahankkeita Uudenmaan yksikön voimin ja nyt pääsemme jälleen hyvin merkittävän hankkeen pariin.

Päijät-Hämeen keskussairaalahanke toteutetaan perinteisellä urakointitavalla, josta tilaajalla on hyvät kokemukset usean aiemman hankkeensa nojalla. Tilaaja ohjaa suunnittelua ja rakennuttaa kohteen ilman rakennuttajakonsulttia, jota voidaan sanoa erityiseksi tässä tilanteessa, kun monet muut sairaalarakennuttajat hakevat uusia toteutusmuotoja vanhojen rinnalle. – Urakkamuodoista riippumatta pääasia on, että osapuolet sitoutuvat hankkeeseen niin että sitä edistetään yhdessä eteenpäin, sanoo Porokka.

– Vanhan sairaalakiinteistön uudistamiselle on todellinen tarve, sanoo Päijät-Hämeen keskussairaalan hankejohtaja Johanna Aitamurto.– RV7:n suunnittelun lähtökohtana on ollut asiakaslähtöisyyden edistäminen, henkilöstön hyvinvointi ja kliinisen toiminnan prosessien uudistaminen sekä logististen ratkaisujen tehostaminen. Toiminnallisen suunnittelun tavoitteena on ollut hyödyntää nykyaikaisen lääketieteen, hoidon ja teknologian luomia mahdollisuuksia.

Aitamurto toteaa, että tuottavuuden kasvu on tärkeää keskussairaalan ja koko Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän talouden näkökulmasta. – Sen jälkeen hanke on vasta painottunut tila- ja rakennushankkeeksi.

Keskussairaalassa työskentelevien ammattilaisten lisäksi toiminnan ja tilojen suunnittelussa on kuultu päijäthämäläisistä asukkaista koostunutta asiakasraatia, jonka jäsenet ovat tuoneet aktiivisesti omia palveluiden käyttäjäkokemuksiaan ja ammatillista osaamistaan suunnitteluun. Lisäksi yhteinen suunnittelutyö keväällä valittujen päijäthämäläistaitelijoiden kanssa on jo käynnistynyt. Arkkitehtisuunnittelusta on vastannut Raami Arkkitehtien suunnittelujohtaja, arkkitehti Kaisa-Liisa Raiskinmäki.

Sopimus Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin kanssa allekirjoitettiin 24.7.2019 ja rakennustyöt käynnistyvät elokuussa 2019. Sairaalan on määrä olla valmis vuonna 2022.

 

Lisätiedot:
Lujatalo Oy,aluejohtaja Lauri Porokka, p. 044 585 2971, lauri.porokka@luja.fi

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä, hankejohtaja Johanna Aitamurto,044 440 6637, johanna.aitamurto@phhyky.fi

Kuvat:

Havainnekuvat Päijät-Hämeen sairaalasta,

Sopimuksen allekirjoitustilaisuus 24.7.2019, jossa mukana edustajat Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä, pääurakoitsijalta ja sivu-urakoitsijoilta. (Nimet vasemmalta: Raimo Serkelä, Veli Penttilä, Mika Toikka, Timo Suuronen, Jussi Kivistö, Juha Kosonen, Sami Sairanen, Marko Sevón, Kari Liukko, Johanna Aitamurto)

Lisää uutisia