X
Julkaistu: 02.07.2019

Lujatalo urakoi Wärtsilän Smart Technology Hubin Vaasaan

Kyseessä on 200 miljoonan euron kokonaisuus, josta rakentamisen ja talotekniikan osuus on 130 miljoonaa euroa. Rakennustyöt käynnistyvät alkusyksystä 2019.

Lujatalo on valittu Vaasaan rakennettavan Wärtsilän tutkimus-, tuotekehitys- ja tuotantokeskuksen Smart Technology Hubin urakoitsijaksi. Smart Technology Hubin ja siihen liittyvän toimistorakennuksen yhteenlaskettu investointiarvo on noin 130 miljoonaa euroa. Varsinainen rakentaminen alkaa maanrakennustöiden jälkeen alkusyksystä 2019.

Vaasan Vaskiluotoon rakennettavan  uuden Smart Technology Hub -tutkimus-, tuotekehitys- ja tuotantokeskuksen on määrä valmistua vuoden 2021 loppuun mennessä. Varsinaisen Smart Technology Hubin rakennusala on yli 58.000 brm2. Sen lisäksi rakennetaan erillinen toimistorakennus, jonka rakennusala on noin 15.000 brm2.

Tavoitehintaisena projektinjohtourakkana toteutettavasta hankkeesta vastaa Lujatalon Pohjanmaan alueyksikkö, jolla on kokemusta suurien hankekokonaisuuksien onnistuneesta läpiviennistä. Viimeisimpänä teollisuusrakentamisen referenssinä yksiköllä on Seinäjoelle vuosi sitten valmistunut Finn-Powerin tehdas sekä vastikään luovutettu ABB:n KT tehdasrakennuksen saneeraus toimitiloiksi. Smart Technology Hubin rakentaminen tulee työllistämään Vaasassa 250-300 rakentamisen ammattilaista – niin Lujatalon omaa henkilöstöä kuin alihankkijoita.

“On hienoa, että pääsemme nyt rakentamaan Smart Technology Hubia kestävän rakentamisen edelläkävijän, kotimaisen Lujatalon kanssa. Olemme kevään aikana kilpailuttaneet urakan ja saatujen tarjousten sekä referenssien perusteella on tehty erittäin tarkka arviointi eri vaihtoehdoista. Lujatalolla oli tarjota paras kokonaisratkaisu, jonka toteuttaminen on mahdollista suunnitellussa aikataulussa. Uskomme tällä valinnalla olevan myös positiivisia alueellisia työllisyysvaikutuksia rakennusprojektin aikana”, sanoo Wärtsilä Finlandin toimitusjohtaja Vesa Riihimäki.

”Tämän tyyppiset hankkeet ovat leipälajiamme. Olemme olleet mukana useissa mittavissa rakennushankkeissa varsinkin pääkaupunkiseudulla. Rakentamisen vaatimukset ovat meillä selkärangassa. Tämänkaltaisissa hankkeissa suunnittelijat ovat myös pääroolissa. Vaikka näin suuriin hankkeisiin hyvin soveltuvan PJU-urakan periaatteiden mukaan suunnittelun vastuu kuuluukin tilaajalle ja avustaminen on urakoitsijan tehtävänä, on tämän urakkamuodon keskeisin asia yhdessä tekeminen”, sanoo Lujatalon Pohjanmaan aluejohtaja Heimo Hantula.

Tilaaja painotti kokemusta toteuttajajoukkuetta valittaessa. Hantulan mukaan vaativissa rakennushankkeissa rakentajan ja rakennuttajan osaaminen tulee olla tasapainossa, jotta balanssi säilyy.

Vaatimuksena oli myös tietomallintaminen, joka muuttaa vauhdilla totuttuja ja perinteisiä toimintatapoja rakennusalalla. Lujatalossakaan ei ole jääty sen osalta paikoilleen, vaan kehitystyöhön on panostettu valtavasti.

”Olemme jo vuodesta 2015 alkaneet rakentamaan sisäistä organisaatiotamme siten, että tietomallinnus saadaan otettua haltuun eri liiketoimintayksiöissämme. Olemme jo nyt ottaneet uutta teknologiaa käyttöön – yhtenä esimerkkinä RIB iTWO, markkinoiden johtava 5D-järjestelmä. Samaan aikaan viemme toimintojen muutosprosessia eteenpäin eli sitä, miten teknologia otetaan mukaan eri toiminnoissa.”, sanoo Hantula.

Lisätietoja:
Lujatalo Oy, Aluejohtaja Heimo Hantula, 044 585 2968, heimo.hantula@luja.fi

Havainnekuvassa Wärtsilä STH iltavalaistuksessa

Julkaistu: 24.03.2024

Uusi Kalajärven koulu on valmis - kolmivaiheinen hanke valmistuu kokonaisuudessaan vuonna 2026

Pohjois-Espoon koulupalvelut laajenevat, kun uusi Kalajärven koulu otetaan käyttöön maaliskuun lopussa. Uusi koulu on valmistunut vanhan koulurakennuksen tilalle ja se tarjoaa energiatehokkaat ja muuntojoustavat tilat yli 600 ala- ja yläkoululaiselle. Koulun tilat on suunniteltu ja mitoitettu monenlaiseen toimintaan sopiviksi ja rakennus on toteutettu siten, että tiloja voidaan yhdistää isompien opetusryhmien käyttöön. Varsinaisen koulun yhteyteen on suunniteltu luokkatilojen lisäksi kolmeen osaan jaettava liikuntasali, joka palvelee opetuksen lisäksi iltaisin myös laajasti alueen asukkaita ja urheiluseuroja.

Lue lisää
Lisää uutisia