X
Julkaistu: 26.11.2018

Kvartsin Kide esillä Kivistön taideseminaarissa

Vantaan Kivistössä on Kiteen lisäksi nyt jo yli sata taideteosta. Kide on Asunto-osakeyhtiö Kivistön Kvartsin porttikäytävään taiteilija Kaisa Berryn suunnittelema teos. Torstaina 22.marraskuuta 2018 Vantaan kaupunki järjesti järjestyksessä neljännen Kivistön taideseminaarin Aurinkokiven palvelurakennuksessa.

Tilaisuuden puhujat kävivät läpi eri näkökulmista rakentamisen ja taiteen yhdistämistä. Kivistön omakotialueen viereen kasvava kaupunkikeskustan jokaiselta rakennushankkeelta edellytetään taidetta. Taide liitetään osaksi rakennussuunnittelua ja kaupungin edustajat ohjaavat rakennushankkeiden taidetta osana suunnittelun ohjausta. Taiteen teemojen inspiraationa ovat Kivistön ominaispiirteet, rakentamisen tieltä väistyvä luonto, värit sekä Kivistön nimistö, kivet materiaaleina ja eri muodoissaan.

Vuonna 2016 valmistui alueelle Lujakoti-kohde As Oy Kivistön Kvartsi, jonka porttikäytävässä on taideteos Kide, jonka läpi asukas kulkee kaupunkitilasta omaan tilaan: Jaspiskujalta Kvartsin ja saman pihapiirin As Oy Kivistön Spektrin sisäpihalle. ”Luottamuksen ilmapiiri oli merkittävä koko prosessin ajan.” kertoo Berry. Tilaisuudessa Lujan puheenvuoron piti tuore asuntorakentamisen suunnittelujohtaja Janne Sihvonen, joka kertoi alueen muista Lujakoti kohteista. Kaisa Berryn töitä on tulossa myös mm. Herkules-kortteliin, jossa tällä hetkellä on rakenteilla As Oy Kivistön Poseidon ja ennakkomarkkinoinnissa on As Oy Kivistön Kronos.

Kiteen inspiraationa oli sekä luontokokemus taiteen kautta että alueen kivi-teema. Kiteen värit ja sävyt tulevat kesäisestä metsästä. Berry meni paikan päälle valitsemaan ja hyväksymään lopulliset värit. Kiteen levyjen asennuksen hoitanut tiimi sai arkkitehti Anu Pahkalalta kehuja ammattitaidostaan ja viitseliäisyydestään. Pahkala, L Arkkitehdit Oy,  kertoi myös, että kun taide tuli mukaan jo varhaisessa vaiheessa, se rikastutti arkkitehtuuria. Kiteen värit toistuvat myös pihasuunnittelussa.

Taide tekee Kivistöstä omaleimaisen ja arvokkaan. Siitä, vaikuttaako asuinalueen taide osto- tai vuokrauspäätökseen, ei vielä löydy tutkittua tietoa, mutta tutkimuksen mukaan 75% asukkaista haluaa taidetta ympäristöönsä. Vantaan Kivistön asukkaat ovat tässä mielessä siis etuoikeutetussa asemassa. Valmiita Lujakoteja löytyy alueelta vielä muutama ja valmistuu vielä lukuisia, joten Kivistön taiteesta pääsevät nauttimaan vielä monet tulevat asukkaat.

Lisää uutisia