X
Julkaistu: 31.10.2018

Lujabetonin VT-betonijärjestelmä nostaa rakentamisen laatua

Vesitiiveys on tärkeä argumentti tämän päivän rakentamisessa. Lujabetonin ja Sikan yhteistyössä Suomeen kehittämää innovatiivista VT-betonijärjestelmää on käytössä merkittävät määrät kahdessa kohteessa Kuopion Kuntolaakson sekä Helsingin Lähipalvelukeskus Hertsin vesitiiveyttä vaativissa rakenteissa. Yhteensä kohteisiin toimitetaan järjestelmään räätälöityä VT-betonia yli 3600 kuutiota ja vesitiiviitä rakenteita tehdään tästä betonista noin 7000 m2.

Kuopiossa rakenteilla olevaan uima- ja jäähallin sekä pysäköintipalveluiden kehittämishanke Kuntolaaksoon toimitetaan VT-betonijärjestelmän rakenteisiin reilut 2100 kuutiota mm. uima-allasrakenteisiin, tukimuureihin ja maanvastaisiin seiniin. – VT-betonijärjestelmä on optimaalinen ratkaisu juuri tämän tyyppiseen rakentamiseen, kun vesi täytyy pitää sisällä tai ulkona, kertoo Lujabetonin laatuvastaava Jarno Keränen.

– Päätimme käyttää kohteessamme VT-betonijärjestelmää, ja tämä on osoittautunut erittäin toimivaksi ratkaisuksi, kertoo rakentajan edustaja Joona Timonen YIT Rakennus Oy:ltä. Meiltä jää useita työvaiheita pois, kun VT-betonijärjestelmällä varmistetaan rakenteiden tiiveys eikä muita eristeitä tarvita, Timonen jatkaa.

Kohteen betonitoimitukset ovat alkaneet kesäkuun alussa 2018. Työ saadaan VT-betonirakenteiden osalta valmiiksi helmikuun 2019 loppuun mennessä.

Helsingin Herttoniemessä rakenteilla olevassa Lähipalvelukeskus Hertsissä VT-betonia toimitetaan yhteensä noin 1500 kuutiota. Kohteen urakoitsijana toimivan TYL Hertsin aluevastaava Kalle Jääskeläinen kertoo, että VT-betonijärjestelmän valintaan vaikutti ensisijaisesti aikataulusäästö.

– Lähipalvelukeskus Hertsin pihakannen päältä lähtee kolmen kerrostalon rungot, jotka tehdään ylös ennen Hertsin aukeamista. Käytettäessä VT-betonijärjestelmää rakenteiden ulkopuoliset vedeneristykset jäivät pois. Tällä oli suuri merkitys kohteen tiukassa aikataulussa. Vesitiivisjärjestelmällä voitiin myös luotettavasti kehittää rakenteita niin, että mm. alapohjan tupla-laattaratkaisu jäi pois ja vesitiiveys saavutetaan sen sijasta järjestelmän detaljeilla, Jääskeläinen sanoo.

Sikan teknisen johtajan Kai Salon mukaan VT-betonin suomalaisia normeja tiukempi spesifikaatio on kokonaisuuden kannalta ratkaisevassa roolissa. Kokonaisratkaisuun kuuluvat toki liikuntasaumojen ja työsaumojen ratkaisut sekä rakenteen halkeilun hallinta. Erityisen tyytyväisiä Sikalla ollaan oltu yhteistyössä onnistuneesta laadunvarmistuksesta ja silti toteutuneesta ajan säästämisestä, kun työvaiheita jää pois ja vesitiivisrakenne tulee kerralla. Vesitiiveystakuun myöntämistä helpottaa tieto mahdollisen vuodon entistä helpommasta paikantamisesta ja korjauksen helppoudesta – järjestelmän luonteesta johtuen.

Lisätiedot: Lujabetoni Oy
Laatuvastaava Jarno Keränen p. 044 585 2095, jarno.keranen@luja.fi
Myyntipäällikkö Mauri Komulainen p. 044 585 2431, mauri.komulainen@luja.fi

Julkaistu: 01.06.2020

Lujabetonilta vientikaupan päänavaus Ruotsin betonimarkkinaan

Lujabetoni on saanut merkittävän vientikaupan Ruotsin markkinaan, kun se toimittaa Suomesta vaativia elementtituotteita Kiirunan uuden keskustan rakentamiseen. Kauppa on päänavaus Lujabetonin vientikaupassa Pohjois-Ruotsiin ja samalla osoitus Lujabetonin toiminnan joustavuudesta sekä toimituskyvystä, kun kyseessä ovat tiukat aikataulut ja suuret volyymit.

Lue lisää
Julkaistu: 29.05.2020

Rakentajat tehostavat kosteudenhallintaa laajalla verkkokoulutuksella

Lujatalo Oy, kolmentoista muun Suomen suurimman rakennusliikkeen kanssa, on yhdessä kehittänyt eKosteus-koulutuksen ja alkaa hyödyntää sitä oman henkilöstönsä koulutukseen. Tavoitteena on parantaa kosteudenhallinnan osaamista sekä torjua kosteusvaurioita. Koulutus kokoaa yhteen perustiedot, jotka rakentamisen kaikkien osapuolten tulee tuntea, jotta kuivaketju ei katkea.

Lue lisää
Lisää uutisia