X
Julkaistu: 07.08.2018

Korkeasaaren ilvestarhaan valmistuu kallio Fesconin tuotteilla

Betonista kalliota

 

Brittiläisellä Jason Skitterallilla on harvinainen työ. Hänen yrityksensä suunnittelee ja toteuttaa maailman eri eläintarhoihin betonista täysin luonnollisen näköisiä kallioita, onkaloita, puita ja vesiputouksia.  Nyt Korkeasaaren ilvestarhaan valmistuu kallio Fesconin tuotteilla.

 

Fescon tarjoaa meille hyvää ja kestävää materiaalia, emme ole joutuneet korjaamaan mitään halkeamia pinnasta. On kiitollista työskennellä materiaalin kanssa, joka on näin helposti työstettävää.

 

Eihän sitä käy kieltäminen. Jason Skitterallilla on huippukiinnostava työ. Hänen ei tarvitse markkinoida palveluitaan, vaan eläintarhat ja huvipuistot ympäri maailman ottavat häneen yhteyttä, kun tarvitsevat alueilleen luonnollisen näköistä taustaa joko eläimille tai ihmisille. Nyt Skitterall on Helsingin Korkeasaaressa, jossa valmistuu ilveksille suuri kallioalue.

– Meille on tärkeää, että valmis tuote näyttää aivan kuin luonto olisi sen muokannut.

Jason Skitterall aloitti Koda Creative -yrityksensä toiminnan parikymmentä vuotta sitten. Hän rakastaa eläimiä ja luontoa ja ihaili aina sitä, miten kaikki näyttää sulautuvan täysin luontevasti keskenään.

– Tämä työ yhdistää sekä taiteellisen luovuuden että rakentamisen.

Jokainen työ on yksilöllinen ja suunnitellaan tarkkaan. Suunnittelutyö ei ole vain muotojen ja tekniikan pohtimista, vaan Jason Skitterallin ryhmä tekee myös erittäin paljon taustatyötä perehtymällä tilaan sijoitettaviin eläimiin sekä niiden tapoihin ja elinolosuhteisiin..

– Meillä on joitain eläimiä, jotka haluavat koloja ja onkaloita, jotkut eläimet tarvitsevat kiipeilymahdollisuuksia. Luen valtavia määriä kirjoja eläimistä ja niiden elintavoista. Esimerkiksi teimme kalliota linnulle, joka oli leikkisä ja halusi laskeutuessaan liukua pitkin kiveä. Valmistimme sille siten kallioon alamäen sitä varten.

 

Kalliota betonista

Jokainen Koda Creativen projekti on yksilöllinen. Korkeasaareen tuleva ilvestarhan kallio toteutetaan siten, että kallion sisälle on rakennettu metalliverkosta tehty kehikko, jonka pinta ruiskutetaan Fesconin Ruiskukorrolla eli ruiskutettavalla betonilla. Fesconin toimitusjohtajan Kimmo Peltolan mukaan tuotetta kannattaa käyttää juuri tämän tyyppisissä projekteissa.

– Sen koossa pysyminen on erinomainen ja sitä pystyy muotoilemaan.

Skitterallin mukaan metalliverkon päälle ruiskutetaan betonia noin kolme kerrosta. Metalli jää ohuen betonikerroksen sisään ja se muotoillaan kallion näköiseksi. Tärkeää on, että tuote on helppo ruiskuttaa ja sitä on helppo työstää. Haastatteluhetkellä säät ovat suosineet, joten työ on edennyt aikataulussaan.

– Koostumuksen kanssa täytyy olla tarkkana, että se on kestävä eikä siihen tule halkeamia. Ruiskukorron kanssa on ollut helppo työskennellä, koska betoni ei jämähdä heti ruiskuun. Voimme siten pitää taukoja ja jatkaa sen jälkeen siitä, mihin jäimme. Toinen tärkeä tekijä on betonin käytettävyys eli Ruiskukorrolla voi tehdä sekä paksua tai ohutta pintaa, jonka ansiosta se soveltuu hyvin tähän meidän työhömme.

Saman allekirjoittaa Kimmo Peltola.

– Betonin koostumus on todella tärkeää tämän kaltaisissa projekteissa, missä paitsi kestävyys, myös joustavuus ovat tärkeässä roolissa.

Haastatteluhetkellä työtä on takana kolmisen viikkoa. Tämän kaltaiseen projektiin menee Skitterallin mukaan noin neljästä kuuteen viikkoa. Korkeasaaren suunnittelutyötä tehdään yhteistyössä kaupunkiarkkitehdin kanssa ja Jasonin tekemät suunnitelmat hyväksytetään ennen työn aloittamista.

– Teen aluksi piirustukset ja suunnitelmat valmiiksi ja hyväksynnän jälkeen alan tekemään yksityiskohtaisempia muotoja. Korkeasaaressa halutaan luonnonmukainen ympäristö ilveksille ja tämä kallio toimii heille elin- ja oleilupaikkana. Koska kallio on taustana, sen ei tarvitse aivan niin yksityiskohtainen, kuin esimerkiksi trooppiseen taloon aiemmin toteuttamamme puu.

 

Paikallista yhteistyötä

Skitterall käyttää tiimeineen aina paikallisia tuotteita kuljetuskustannusten hillitsemiseksi sekä varmistaakseen, että silloin tuotteet on optimoitu paikallisille olosuhteille sopiviksi.

– Käytämme joka maassa paikallisia materiaaleja. Olemme todenneet, että Fesconin tuotteilla saamme tehtyä Suomessa työmme hyvin. Fescon tarjoaa meille hyvää ja kestävää materiaalia, emme ole joutuneet korjaamaan mitään halkeamia pinnasta. On kiitollista työskennellä materiaalin kanssa, joka on näin helposti työstettävää.

Kimmo Peltolan mukaan yhteistyö Koda Creativen kanssa on mukavaa, ja normaalista rakentamisesta virkistävän poikkeavaa. Hänen mukaansa Jason Skitterall käytti myös aiemmin Fesconin tuotteita, jolloin Korkeasaaren trooppiseen taloon valmistettiin kaksi puuta betonista.

– Silloin Jason ryhmineen käytti puihin Fesconin S30-sementtilaastia sekä ohutlaastia. Lopputulos oli aivan huikean näköinen ja paikalla on nyt kaksi täysin luonnollisen näköistä puuta. Hyvän tuotekokemuksen myötä he halusivat jatkaa tuotteillamme myös tässä projektissa.

Haastatteluhetkellä ilvestarhan kallio on betonin väristä ja seuraavaksi Jason ryhmineen maalaa kallion luonnollisen väriseksi. Lopputulos ja asiakkaan sekä tulevien asukkaiden tyytyväisyys ovat meille luonnollisesti niitä tärkeimpiä asioita.

– Tarvitsen paljon värejä siihen, että lopputulos näyttää aidolta. Voisin usein hioa töitäni loputtomiin, mutta jossain vaiheessa se pitää vain lopettaa.

Korkeasaareen tuleva ilvestarhan kallio toteutetaan siten, että kallion sisälle on rakennettu metalliverkosta tehty kehikko, jonka pinta ruiskutetaan Fesconin Ruiskukorrolla eli ruiskutettavalla betonilla.

 

Ympäri maailmaa

Koda Creative tekee vuosittain kymmenisen projektia eri eläintarhoille tai huvipuistoihin.

– Teemme töitä vuoden läpi, talvisin olemme joko lämpimissä kohteissa tai sisätiloissa. Välillä teemme töitä hyvinkin trooppisissa olosuhteissa.

Työ eläintarhassa on kuten mitä tahansa rakentamista, mutta taiteen yhdistäminen välillä arkiseen rakentamiseen tekee siitä kiinnostavan. Jason Skitterallin mukana matkustaa hänen oma luottoporukkansa.

– Mieheni ovat tehneet tätä todella pitkään ja tuntevat kaikki tähän liittyvät prosessit. Ala on niin pieni, että tunnemme kaikki toisemme. Olemme matkustaneet eläintarhoissa ja huvipuistoissa ympäri maailmaa.

 

https://www.fescon.fi/

 

Julkaistu: 06.06.2024

Luja-yhtiöt tukee Itämeren suojelua

Luja-yhtiöt liittyi John Nurmisen Säätiön tukijaksi vuonna 2023. – Tämä yhteistyö on meille hyvin tärkeä, sillä se tukee säätiön arvokasta työtä Itämeren suojelemiseksi ja sen tulevaisuuden turvaamiseksi. Itämeren hyvinvointi on meille kaikille tärkeää, ja haluamme omalta osaltamme olla mukana varmistamassa sen säilymisen myös tuleville sukupolville, sanoo yksi Luja-yhtiöiden omistajista ja Luja-yhtiöiden hallituksen jäsen Mirja Vainikainen.

Lue lisää
Lisää uutisia